Az elfogadott módosítás értelmében az idei szlovák büdzsé bevételi és kiadási oldalát egyaránt 1,497 milliárd euróval emelte meg a parlament által kedd este elfogadott módosítás. A munkaügyi tárca 207,6 millió eurót kap az úgynevezett 14. előrehozott, decemberi kifizetésére. 

Senior man inserting a Credit Card into ATM. Senior man putting a Credit Card in ATM. szlovák, nyugdíj
A megszavazott nyugdíjkiegészítés 1,43 millió embert érint Szlovákiában. Fotó: Getty Images

A nyugdíjasok decemberben a júliusban kifizetett 13., kiegészítő nyugdíjuk 70 százalékának megfelelő összeghez jutnak. Nem kell hatalmas összegre gondolni, hiszen 

nem egész havi plusz apanázsról van szó, mint Magyarországon, hanem kiegészítésről,

amely fordított arányban áll a nyugdíj növekedésével: 927 euró nyugdíj felett már csak 35 euró jár, a legnagyobb, 210 eurós támogatást a legkisebb, 235 euró alatti nyugdíjra jogosultak kapják. Az utóbbiak esetében valóban lehet 14. havi nyugdíjról beszélni. 

Ez a lépés 1,435 millió nyugdíjast érint, a juttatás átlagos nagysága 144,70 euró. Szlovákiában egyébként

az átlagnyugdíj 517 euró, azaz 212,5 ezer forint.

A képhez hozzátartozik, hogy idén Szlovákiában a nyugdíjakat csupán 1,3 százalékkal valorizálták, mivel 2021 első felében ekkora volt az mértéke. További szociális intézkedésként 190 millió eurót különítenek el a szegénység által leginkább veszélyeztetett csoportok támogatására.

A gazdasági minisztérium 900 millió eurót kap a magas energiaáraktól szenvedő vállalatok megsegítésére, emellett 200 millió eurót szánnak a közigazgatás növekvő kiadásainak kompenzálására. Szlovákiában a lakossági gáz- és villanyár az év végéig nem változik, viszont a cégek már most piaci áron jutnak az energiához. 

Ezért számos vendéglátóipari egység, szálloda, akvuapark a bezárást fontolgatja, például

a tátrai szállodák egyharmada a téli főszezonig átmenetileg bezárhat.

Az olyan hatalmas energiafogyasztók, mint a vágsellyei Duslo vegyi üzem, az árvai színesfémkohó vagy a garamszentkereszti alumíniumkohó már csak részlegesen üzemel, vagyis az elkülönített 900 millió eurós keretre türelmetlenül várnak a vállalkozások. A 2023-as állami költségvetés tervezetében egyébként 3,5 milliárd eurót különítettek el energiakompenzációra.