A lakosság vásárlóerejéhez, valamint az országban előállított élelmiszer volumenéhez képest továbbra is irdatlan mennyiségű élelmiszer kerül a szemétbe Romániában, ahol annak ellenére ölt egyre nagyobb mértéket a jelenség, hogy létezik a megfékezésére hivatott törvény. Egy idén április és augusztus között végzett felmérés során

 a romániai étteremtulajdonosok 73 százaléka azt vallotta, hogy kénytelen élelmiszert pazarolni, és 55 százaléka már intézkedett ennek csökkentése érdekében.

wastage of food, mostly seeing in hotels and party events, wastage of food, mostly seeing in hotels and party events ételpazarlás,
Fotó: Getty Images


Az étteremüzemeltetők munkáltatói szövetsége és az egyik bankkártya-kibocsátó cég által rendelt közvélemény-kutatás frissen közzétett adatai szerint a vendéglők fele az elkészített ételek 1–5 százalékát, az éttermek 20 százaléka pedig az étel 5–15 százalékát kidobja. 

A kidobott termékek 70 százalékát olyan alapanyagok teszik ki, mint a zöldség, gyümölcs és a hús, 30 százalékát pedig a kész ételek.

Tízből három étterem-üzemeltetőnél csak a konyhában történik pazarlás, míg 70 százalék esetében az étteremben vagy mindkét helyen.
A hamarosan lejáró szavatosságú élelmiszerek felét kidobják a romániai vendéglátóipari egységek, 20 százalékát pedig újra felhasználják más ételek elkészítéséhez; a fennmaradó 30 százalékot a személyzetnek vagy állatmenhelyeknek adományozzák, visszaszolgáltatják a beszállítónak, vagy még a szavatossági idő lejárta előtt felhasználják. Arra a kérdésre, hogy mi segítené őket az élelmiszer-pazarlás csökkentése terén, a legtöbb étteremtulajdonos (63 százalék) a fölösleges élelmiszerek értékesítésének lehetőségét (többek között speciális alkalmazásokon keresztül), továbbá eladományozását (43 százalék) jelölte meg, mások a gyakorlat kiküszöbölésére vonatkozó tanácsokat és ajánlásokat tartalmazó útmutatót, sőt törvénybe foglalt megoldásokat szorgalmaznak.

Jardin - Composter des déchets verts, Cette photo présente une personne jetant ces déchets verts dans un composteur.
Fotó: Getty Images


Romániában hosszú ideje téma az élelmiszer-pazarlás megfékezése, hiszen a bukaresti mezőgazdasági minisztérium tavaly októberi adatai szerint 

évente mintegy 2,55 millió tonna élelem kerül a szemétbe az országban, ami 129 kilogrammot jelent lakosonként.

(Európai viszonylatban ez az arány 178 kilogramm fejenként). A romániai háztartásokban elsősorban a pékárukat és a házi készítésű ételeket dobják ki, ugyanakkor a városi egyéni fogyasztók termelik az élelmiszerhulladék akár 50 százalékát. Történik mindez annak ellenére, hogy 

a jelenséget alaposan megsínyli a lakosság pénztárcája, hiszen az emberek jövedelmük 40 százalékát élelmiszerre költik, miközben ennek 33–50 százaléka a szemétben végzi.

A pazarlás ráadásul a koronavírus-járvány idején fokozódott, hiszen a lezárások, korlátozások miatt a lakosság – üzletbezárásoktól, áruhiánytól tartva – jelentős mennyiségű élelmiszert halmozott fel, aminek egy része azonban kárba veszett.
Idén júniusban – korrupciós vádak miatt – bekövetkezett lemondása előtt nem sokkal Adrian Chesnoiu román mezőgazdasági miniszter sokakat megmosolyogtató megoldást vélt „felfedezni” az ételpazarlás megszüntetésére. 

A politikus azt ajánlotta honfitársainak, hogy vásárlás előtt lakjanak jól, saját bőrén tapasztalta ugyanis, hogy éhesen „a fél üzletet felvásárolná”, de a beszerzett élelmiszermennyiség jelentős része a kukában végezné. 

Holott Romániában létezik jogszabály az élelmiszer-pazarlás visszaszorítására, a parlamentben 2016-ban megszavazott törvény szabályozza többek között a minőséglejárati időhöz közelítő termékek leszállított áron történő értékesítését és adományozását. Sőt 

az élelmiszereket adományozó kereskedelmi társaságok adókedvezményben részesülhetnek, ezzel egy időben pénzbírsággal is sújthatók ételpazarlás esetén. 

Azért a feltételes mód, mert a törvény előírásai fakultatív jellegűek, éppen ezért nem is alkalmazták az elmúlt években. Kormánypárti és ellenzéki törvényhozók egy csoportja éppen ezért a tavaszi ülésszak során módosító javaslatot terjesztett a bukaresti törvényhozás elé, amelyben már kötelezővé tennék az élelmiszer-pazarlás megfékezését célzó intézkedéseket. A még megvitatásra váró előterjesztés a háztartások számára is kedvező lenne, hiszen alacsonyabb áron vásárolhatnának olyan élelmiszert, amely közel van a minőségmegőrzési idő lejártához. A tervezet fő célkitűzése, hogy 2030-ra a felére csökkenjen az egy főre jutó élelmiszer-pazarlás mértéke Romániában.

A romániai folyamatokkal ellentétben, mint ahogy arról beszámoltunk, egyre többen választják a hulladékmentes életmódot.