A csütörtökön kezdődő, kétnapos EU-csúcson az energiaügyi kérdésekben Magyarország határozott álláspontot fog képviselni, a kormánynak ugyanis a magyar emberek, a magyar háztartások védelme a legfontosabb – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Luxembourgban.

European Jewish Association Conference in Krakow, Judit Varga, Hungarian Minister of Justice, seen on the opening day of 'Delegation to Auschwitz' , a two days event and conference in Krakow and Auschwitz.On the opening day, members of the EJA and invited EU parliamentarians addressed the need for Holocaust education in Europe as a top priority.On  January 20, 2020, in Krakow, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Artur Widak / AFP

A tárcavezető az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülését követően közölte: az európai energiafüggőségére az egyetlen válasz csak az energiabeszerzés diverzifikációja lehet – írja az MTI.

Szerinte a korábbi, keleti irányú energiafüggőséget nem szabad egy másirányú energiafüggőségre váltani.

A függőséget csak függetlenségre szabad felcserélni, ennek egyetlen útja pedig a diverzifikáció. Az energia nem származhat egyetlen forrásból, egyetlen kontinensről, vagy egyetlen egy országból – emelte ki. A politikus az Európai Bizottság kedden közéttett energiacsomagjával kifejtette: bár a javaslatok az energiabiztonságot kívánják szolgálni, az előterjesztések ellátási krízishelyzetet is okozhatnak.

Szerinte a vonatkozó jogszabályok meghozatalához meg kell várni az uniós tagállamok vezetőinek iránymutatását és egyértelművé kell tenni: olyan javaslat nem fogadható el, ami veszélyezteti egyes országok energiabiztonságát.

Ezzel összefüggésben fontosnak nevezte, hogy akár szankciós politikai, akár energiaügyi kérdésben mindenekelőtt részletes és pontos, a tagállamokra lebontott hatástanulmány szülessen, és csak ennek eredménye szerint hozzon döntéseket az EU.

A Lengyelországgal szemben öt évvel ezelőtt indított jogállamisági eljárással kapcsolatban közölte: a felvetődött problémákról csak alkotmányos párbeszéd lenne elképzelhető, hiszen gyakran nemzeti jogterületeket érintő kérdések kerülnek elő.

A jelenlegi helyzetben arra kellene összpontosítani, miként lehet sikeressé tenni a tagállamokat, hogy együtt erősebbek lehessünk, és nem versenyhátrányt okozni Európa egyik legnagyobb tagállamának az uniós források visszatartásával

– fogalmazott. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban Varga Judit hangsúlyozta, Magyarország a tűzszünet és a béketárgyalások megkezdését sürgeti, ahogy Európa és a tagállamok is a feszültség csökkentésétben érdekeltek.

Leyen közös gázbeszerzést, szolidaritást sürget az EU-csúcs előtt

Gázársapka helyett közös uniós gázbeszerzést és szolidaritási megállapodásokat sürgetett sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, felkészülőben az október 20–21-ei uniós csúcsra.