Energia

Leyen közös gázbeszerzést, szolidaritást sürget az EU-csúcs előtt

Gázársapka helyett közös uniós gázbeszerzést és szolidaritási megállapodásokat sürgetett sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, felkészülőben az október 20–21-ei uniós csúcsra.

Nem szerepelt gázársapka bevezetése abban a javaslatcsomagban, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentett be keddi sajtótájékoztatóján. Az uniós állam- és kormányfők csütörtök–pénteki csúcstalálkozójukon tárgyalják meg, mire sikerült jutni az elmúlt hetek egyeztetéseivel abban a kérdésben, miképp kezeljék az árakat felhajtó energiaválságot.

STRASBOURG, FRANCE - OCTOBER 18: European Commission President Ursula von der Leyen presides over the European Commission weekly College meeting at the European Parliament in Strasbourg, France, 18 October 2022. The session runs from 17 till 20 October. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Dursun Aydemir / AFP

A bejelentések tulajdonképpen nem hoztak meglepetést a korábban kiszivárgott részleteket illetően. Az európai energiavállalatok részvételével konzorciumot hoznának létre a közös földgázbeszerzésekre, amivel kihasználhatnák a közös fellépés nagyobb alkuerejét és megelőzhetnék, hogy a tagállamok egymással versengve a beszerzésekért felhajtsák az árakat.

A bizottság elnöke sürgette a tagállamokat, hogy megegyezéseikkel építsék ki a szolidaritás hálóját az ellátási biztonság érdekében. A holland TTF gázpiacon – amely elsősorban a vezetéken érkező energiahordozó kereskedelmére létesült – szükség esetén beavatkoznának az áringadozás mérséklésére, és a későbbiekre az LNG-nek (cseppfolyós gáz) az Oroszország elleni nyugati szankciók bevezetése óta nagy fontosságra szert tett piacán új benchmarkot hoznának létre. 

Az ársapka bevezetésének számos tagállam sürgette ötletét teljesen nem vetette el a bizottság. A többféle változat közül Leyen a spanyol és a portugál példát említette meg, ahol korlátozzák az áramtermelésre használt földgáz árát. Meg kell vizsgálni, miképpen lehetne ezt az unió szintjén is bevezetni – mondta az Európai Bizottság feje.

A tagállamok energiamegtakarítási lépéseit és a gáztárolók feltöltésének felgyorsítását sikeresnek nevezte az elnök, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a beszerzésekben nehéz szakasz következik, amelyben nagy szükség lesz a közös fellépésre, nehogy egymás számára hajtsák fel az árakat a tagállamok.

A TTF-piacon egyébként folytatódott a földgázárak csökkenése, és megawattóránként 120 euró környékén – négy hónapos mélypontokon – messze kerültek az augusztus végi 350 euróhoz közeli rekordtól, de az ár így is körülbelül ötszöröse az elmúlt évek jellemző szintjeinek, és az elmúlt egy évben – amelyben benne van a februárban indult orosz–ukrán háború – irgalmatlan ingadozást mutatott be.

Mindenesetre Európában növekszik a feszültség, amiért az Egyesült Államoktól az amerikai ár többszöröséért kapja az LNG-t. Az európaiak szorult helyzetét a kínaiak is kihasználják, akik orosz földgázt vásárolnak, miközben amerikai LNG-t adnak el óriási profit mellett Európának. 

Mivel azonban sokkal kevesebb orosz földgáz érkezik vezetéken és sokkal több cseppfolyósított formában, az európai infrastruktúra nem elég felkészült az LNG felhasználására, és most is többtucatnyi cseppfolyós gázt (LNG) szállító hajó várakozik európai kikötőkben a kirakodásra.

Jelenleg azért csökken az ár, mert viszonylag kedvező hosszú távú időjárási előrejelzéseket tettek közzé a télre, és Kína nem enged a zéró-Covid-politikából, ami továbbra is visszafoghatja az ázsiai óriás gazdasági aktivitását és földgázfogyasztását, lehetőséget teremtve, hogy a kínaiak folytassák LNG-szállításaikat az amerikai terminálokból egyenesen Európába.

 

 

 

energiaválság gázársapka Európai Bizottság Leyen
Kapcsolódó cikkek