Az Amerikai Egyesült Államok a háború végéig hajlandó lenne havonta 1,5 milliárd dollárt utalni Ukrajnának a költségvetési hiány fedezésére – írja az Unian értesülései alapján a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrainian Independence Day celebration in Washington DC
Fotó: Nathan Posner / AFP

A 1,5 milliárd dollár jelenlegi árfolyamon mintegy 650 milliárd forintnak felel meg. Ezenkívül Washington azt is szorgalmazza, hogy Amerikához hasonlóan az is hasonló összeget különítsen el az orosz agressziótól szenvedő ország megsegítésére.

Az unió vezetői ezen a héten folytatnak tárgyalásokat Ukrajna pénzügyi szükségleteiről. A Bloomberg forrásai szerint a szövetségesek egy rendszeresebb, összehangoltabb segélyezési mechanizmus létrehozásáról tanácskoznak majd, amely hozzájárulna Ukrajna gazdaságának életben tartásához anélkül, hogy jelentős készpénzhiány alakuljna ki.

További dollárszázmilliók ömlenek Ukrajnába

A Világbank közölte, hogy további 530 millió dolláros támogatást nyújt Ukrajnának, ezzel a bank által nyújtott segélyek összege 13 milliárd dollárra emelkedik, miközben Oroszország továbbra is folytatja az ország lerohanását.