A konzervatív kormánykoalíció törvényjavaslata szerint Svédország 2023-ban 7,3 milliárd koronával (1 svéd korona=37 forint), 2024-ben pedig további 2,2 milliárd koronával csökkentené a nemzetközi segélyezésre fordított hozzájárulását.

WEB_INRIKES
Fotó:  TT News Agency via AFP

A döntés várható volt, miután részét képezte a svéd jobboldal kormányprogramjának, amely ezúttal a szélsőségesnek tekintett Svéd Demokraták (SD) támogatását is élvezi a parlamentben.

A terv szerint a menekültek támogatására fordított összeg csökkenne, ugyanakkor növelni tervezik a rendőrség költségvetését és az új atomerőművek előkészítésére tervezett kiadásokat is. Ezenfelül csökkentenék az üzemanyagra kivetett adókat, és többet fordítanának a védelmi és jóléti kiadásokra.

Svédország 1975 óta folyamatosan túlteljesíti az ENSZ azon ajánlását, amely a tagállamok bruttó hazai termékének 0,7 százalékát javasolja segélyezésre fordítani. A tervezet szerint ezt az értéket 2023-ban is meg fogják haladni a svéd segélyezési kiadások, annak ellenére, hogy 2023-ban a 0,4 százalékos csökkenésére számítanak, 2024-re pedig 2 százalékos növekedést jósolnak.

A Donor Tracker nemzetközi fejlesztési szervezet adatai szerint 2022-ben Svédország a nyolcadik helyet foglalta el azon országok listáján, amelyek abszolút értékben a legnagyobb összegeket költötték nemzetközi segélyezésre. Az országok GDP-arányos költéseit tekintve pedig a harmadik helyen áll, Luxemburg és Norvégia mögött.

A négypárti koalíció (Moderáltak, Kereszténydemokraták, Liberálisok, Svéd Demokraták) által benyújtott költségvetési tervezetet az év végéig kell elfogadnia a svéd parlamentnek. 

Erdogan szerint még korántsem biztos Svédország NATO-csatlakozása

Svédországnak konkrét lépésekkel kell végrehajtania a Törökországnak tett vállalásait a NATO-csatlakozása érdekében – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában, az Ulf Kristersson svéd kormányfővel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón.