Nemzetközi gazdaság

Belgiumot általános sztrájk bénította meg, árstopot követelnek

A 11,5 milliós ország több nagy városát sztrájk bénította meg, Brüsszelben szinte teljesen leállt a tömegközlekedés, zárva maradtak a szupermarketek, és a legtöbb kórházban elhalasztották a nem sürgős műtéteket.

A legnagyobb belga szakszervezetek összefogtak és sztrájkot hirdettek, valamint tüntetéseket tartottak több nagyvárosban. Az érdekvédelmi szervezetek magasabb béreket és árplafont követelnek – derül ki az al-Dzsazíra cikkéből.

Fotó: AFP

A vonat- és a városi tömegközlekedés nagy része minimálisra csökkent. A helyi média arról számolt be, hogy a közutakon csak kis forgalom volt, mivel az emberek otthon maradtak a munka beszüntetés alatt, ami a harmadik volt négy hónap alatt.

A brüsszeli repülőtér előzetesen törölte a járatok 60 százalékát. 

Az EU legtöbb intézményének otthont városban csak egy metróvonal közlekedett, a buszok és a villamosok szintén nem jártak. A 200 ezres Charleroi légikikötéjét teljesen leállították. A francia nyelvű Vallónia és Brüsszel kórházainak mintegy kétharmadában az orvosok és az ápolók is csatlakoztak a megmozduláshoz, így a nem sürgős műtétek és rendelések elmaradtak.

A belga éves infláció 12,3 százalékra emelkedett októberben.

A nagy kiskereskedelmi láncok, mint a Carrefour, a Delhaize és a Lidl, többnyire zárva tartottak. Ahol nem, ott a munkavállalók sztrájkőrséget állítottak a szupermarketeknél és a bevásárlóközpontoknál.

Az elmúlt évben az áram, a gáz és az élelmiszerek ára az egekbe emelkedett. Ezzel szemben a bérek évek óta nem nőhetnek. Ennek véget kell vetni, a gáz és az áram árának felső határára van szükségünk

– közölte a kereszténydemokrata ACV szakszervezet. Az érdekvédelmi szervezet szerint az áremelkedésről a háború mellett a profitéhes vállalatok is tehetnek.

Görögországban szintén demonstrációkra került sor: ma több ezren vonultak az utcára Athénban és az észak-görögországi Szalonikiben, a tüntetők egy része összecsapott a hatóságokkal. 

A balkáni ország kikötőit sztrájk bénította meg, az állami kórházak pedig csökkentett létszámmal működtek, valamint a tömegközlekedés nagy része is leállt. Az elmúlt hónapokban számtalan megmozdulásra került sor az öreg kontinensen.

 

Satuban a vállalatok: nyereségük rovására kénytelenek bért emelni

Munkaerejük megtartása érdekében rákényszerülnek a béremelésre az európai vállalkozások, ez azonban súlyosan érinti nyereségességüket. Félő, hogy ár-bér spirál alakul ki, ezt azonban az EKB az felpörgésének megakadályozása miatt bármi áron meg fogja akadályozni.

 

 

energiaválság sztrájk Görögország Európa Brüsszel Belgium tüntetés
Kapcsolódó cikkek