Irán megkezdte az urán 60 százalékos tisztaságú dúsítását a fordói, földalatti atomlétesítményében – jelentette kedden a helyi állami média, amely szerint a lépés válasz az ENSZ nukleáris megfigyelőszervének arra a követelésére, hogy Teherán tanúsítson nagyobb együttműködést.

A handout picture provided by the Iranian presidential office on April 10, 2021, shows a grab of a videoconference screen of an enginere inside Iran's Natanz uranium enrichment plant, shown during a ceremony headed by the country's president on Iran's National Nuclear Technology Day, in the capital Tehran. - Iran announced today it has started up advanced uranium enrichment centrifuges in a breach of its undertakings under a troubled 2015 nuclear deal, days after talks on rescuing it got underway.President Hassan Rouhani officially inaugurated the cascades of 164 IR-6 centrifuges and 30 IR-5 devices at Iran's Natanz uranium enrichment plant in a ceremony broadcast by state television.
Irán, urán
Irán megkezdte az urán 60 százalékos tisztaságú dúsítását.
Fotó: Iranian Presidency / AFP

Irán máshol már dúsít hatvanszázalékos tisztaságú uránt, ami jóval a fegyverminőségű anyaghoz szükséges kilencvenszázalékos tisztaság alatt van, de meghaladja a 20 százalékos tisztaságot, amelyet a nagyhatalmakkal kötött 2015-ös megállapodás előtt termelt.

Ez utóbbi egyezség a dúsítást 3,67 százalékban korlátozta.

A félhivatalos ISNA hírügynökség jelentésében azt írta, hogy Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) küldött levelében arról tájékoztatott, megkezdte az urán 60 százalékos tisztaságú dúsítását a fordói telephelyén. A cikkben hozzátették, hogy ez határozott válasz a NAÜ legutóbbi határozatára.

A 35 országot tömörítő ügynökség kormányzótanácsa csütörtökön határozatot fogadott el, amelyben utasította Iránt, hogy sürgősen működjön együtt az ügynökségnek a három be nem jelentett telephelyen talált uránnyomokkal kapcsolatos vizsgálatával – jelentették be a zárt ajtók mögött zajló szavazáson részt vevő diplomaták.

Fordulat az atomenergiában, profitálhatnak az uránbányászok

Az uránérc árának jelentősen emelkednie kell a következő években a piaci egyensúly fenntartása érdekében.

Az iráni Shaam News Network (SNN) független hírszolgáltató hálózat úgy értesült, hogy Teherán új centrifugákat is épít a natanzi és a fordói telephelyén.

Júniusban a Reuters brit hírügynökség arról számolt be, hogy Teherán tovább fokozza urándúsítását azzal, hogy a fordói telephelyen korszerű IR-6 típusú centrifugákat készül használni, amelyek könnyen tudnak váltani a dúsítási szintek között.

 

A NAÜ határozata idén már a második, amely Irán ellen irányul a vizsgálat miatt, amely a 2015-ös iráni atomalku felújításáról szóló tárgyalások akadályává vált, mivel Irán követelte a vizsgálat befejezését.

Az iráni külügyminisztérium hétfőn politikai indíttatásúnak minősítette a határozatot.

Az iráni válogatott játékosai nem énekelték a nemzeti himnuszt a vb-meccs előtt

Az iráni labdarúgó válogatott játékosai kiálltak a hazájukban tüntető tömegek mellett. Az Anglia elleni világbajnoki mérkőzés előtt nem énekelték az iráni himnuszt, ezzel fejezve ki támogatva a tüntetőket.