Elhagyta ma Hollandiát az első orosz műtrágyaszállítmány Malawiba az ENSZ közvetítésével létrejött exportszerződés keretében – tudatta közleményében az ENSZ-főtitkár egyik szóvivője.

A worker operates a crane to lift sacks of Apaviva NPK(S) phosphate fertilizer at the PhosAgro-Cherepovets fertilizer plant, operated by PhosAgro PJSC, in Cherepovets, Russia, on Thursday, Dec. 2, 2021. Russia plans to impose a six-month quota on some fertilizer exports to safeguard local supplies and limit costs for farmers after the energy crisis sent nitrogen nutrient prices soaring. :
Fotó:  Andrej Rudakov / Bloomberg via Getty Images

A húszezer tonna műtrágya az első része a következő hónapokban Afrikának szánt exportnak – közölte a szóvivő, aki hozzátette, hogy a keddi szállítmány Mozambikon keresztül érkezik Malawiba. A júliusban az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodást novemberben újították meg.

Ennek keretében lehetővé vált a gabona exportja egyes ukrajnai kikötőkből és az orosz műtrágya kivitele annak ellenére, hogy Moszkvát az orosz–ukrán háború miatt szankciókkal sújtották.

Oroszország októberben négy napra felfüggesztette részvételét a megállapodásban, majd ismét csatlakozott. Az Európában tárolt 260 ezer tonna orosz műtrágya exportjának engedélyezése humanitárius szükségletet elégít ki, és katasztrofális gabonaveszteséget akadályoz meg Afrikában – írta António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője.

Az ENSZ folytatja az intenzív diplomáciai erőfeszítéseket valamennyi féllel, hogy biztosítsa az alapvető élelmiszerek és műtrágyák akadálytalan exportját a világpiacra Ukrajnából és Oroszországból, ez utóbbiakat mentesítve a szankciók hatálya alól

– tette hozzá. Az Egyesült Államok és szövetségesei számos szankciót vetettek ki Oroszország ellen, megtorlásul az Ukrajna elleni háborúja miatt, azonban Washington többször is hangoztatta, hogy gazdasági szankciói nem érintik az orosz műtrágyaexportot. 

Az orosz urán nélkül még az amerikai erőművek sem működnek

A Nukleáris Világszövetség szerint orosz eredetű a felhasznált dúsított urán több mint harmada, míg a Columbia Egyetem friss jelentése szerint az urándúsítási kapacitás több mint 46 százaléka orosz. Azonban a tanulmány szerzői szerint az orosz technológiával épült VVER erőművek – mint amilyen a paksi létesítmény is – azonban képesek nem orosz fűtőelemekkel is működni, amit a cseh Temelin és a bolgár Kozloduj példája is bizonyít.