Jeremy Hunt a költségvetési terv ismertetését azzal vezette be, hogy az új kormány prioritásai a stabilitás, a növekedés, közszolgáltatások. Az miatt határozott az elköteleződés az ország pénzügyi helyzetének stabilizálására, és az eladósodás mértékének csökkentésére, hangsúlyozta, és a terv egy 55 milliárd fontos lyukat töm be a költségvetésben az adók emelésével és a kiadások csökkentésével. Ennek köszönhetően az infláció és az alapkamat emelkedése jelentősen lelassul. A terv kidolgozásakor figyelembe vették, hogy az ország gazdasága recesszióban van – hangsúlyozta.

Jeremy Hunt stabilitást ígér. 
Fotó: Handout

Hunt megerősített két új költségvetési szabályt: az első szerint a GDP-arányos államadósságnak csökkennie kell a következő öt évben. A második, hogy az állami szektor hitelfelvétele ugyanebben az időszakban nem haladhatja meg a 3 százalékát. 

A személyi adót illetően 150 ezer fontról 125 140 fontra csökkenti azt a küszöböt, amelynél a 45 százalékos adókulcsot kell fizetni. Az évi 150 ezer fontot vagy annál többet keresők évente alig több mint 1200 fonttal fognak többet fizetni. Az osztalékkedvezményt jövőre 2000 fontról ezerre, 2024 áprilisától pedig 500 fontra csökkentik, a tőkenyereségadó évenkénti adómentes összegét pedig 12 300 fontról hatezerre, majd háromezer fontra. A pénzügyminiszter szerint plusz 14 milliárd fontot szednek be abból, hogy a január 1-jétől március 28-ig tartó időszakra 25-ről 35 százalékra emelik az energetikai cégek különadóját, és az év elején új, ideiglenes 45 százalékos adót vezetnek be az áramtermelőkre.

Chancellor Of The Exchequer Jeremy Hunt Presents Autumn Statement
A közszolgáltatásokra fordított összeg nő. 
Fotó: Rob Pinney

A pénzügyminiszter közölte, hogy a nehézségek ellenére a védelmi költségvetésre fordítják a GDP 2 százalékát, ahogyan azt a NATO-kötelezettségvállalás előírja, vagyis nem emelik 3 százalékra, ahogyan korábban a kabinet ígérte. Az állami egészségügyre fordított összeget viszont a következő két évben 3,3 milliárd fonttal megnövelik. Új infrastruktúrára a következő öt évben is évente 600 milliárd fontnál többet költenek majd. Az oktatásra pótlólagosan évi 2,3 milliárd fontot, a szociális ellátásra 2,8 milliárd fontot fordítanak.

A kétéves brit kötvények hozama 9 bázisponttal, 3,07 százalékra emelkedett Hunt beszéde alatt, ami a The Guardian értékelése szerint meglehetősen szerény elmozdulás ahhoz képest, ahogy a kötvényárak a minibüdzsé után összeomlottak, a helyzet azonban még változhat, miután a befektetők elemzik a tervet. A font árfolyama tovább csökkent az amerikai dollárral szemben, ezúttal fél centtel esett, 1,185 dollárra. Ez is marginális mozgás a szeptemberihez képest, amikor bejelentették a miniköltségvetést.