Nigéria csak az idei év első nyolc hónapjában több mint kétmilliárd dollárnyi (790 milliárd forintnyi) kárt szenvedett el az olajlopásokra szakosodott bűnbandák miatt. A lopás olyan méreteket öltött, hogy már nem is csak a hiányzó olaj okoz problémát, hanem az is, hogy néhány cég a tolvajok miatt inkább leállította üzemeit, és kivonul a nigériai piacról, ezzel az egész ország olajtermelése visszaesik. Nigéria idén már el is vesztette piacvezető szerepét mint legnagyobb afrikai olajtermelő. 

Protest In Nigeria
Fotó: Olukayode Jaiyeola / NurPhoto via AFP

A helyzet miatt a nigériai szenátus is kénytelen volt lépni: létrehoztak egy vizsgálóbizottságot. Ez a testület aztán megállapította, hogy mindössze az ország olajtermelésének 66 százalékát lehet garantálni, a maradékot pedig többnyire ellopják – írja a Reuters hírügynökség. 

Beszakadt a nigériai olajexport, a többit ellopták

Lopják a fekete aranyat.

Az így kieső, mintegy kétmilliárd dollár rendkívüli módon hiányzik az ország költségvetéséből. Nem is csoda, hogy mindent megtesznek a lopások megakadályozására: több katonai csoporttal is szerződést kötöttek, hogy őrizzék a vezetékeket, és csapjanak le a bűnbandákra.