A Federal Reserve 75 bázisponttal, 3,75–4 százalékra emelte szerdán irányadó kamatsávját – ami nyolc hónapja még a nulla volt –, és Jerome Powell kevesebb mint egy héttel az amerikai időközi választások előtt tartja sajtótájékoztatóját, amelynek kampányában politikai nyomás érte a jegybankot, hogy lassítsa az elleni kamatemeléseit, ezzel csökkentve a recessziós veszélyt. Cikkünk frissül Powell kommentárjaival.

Fotó: Saul Loeb / AFP

19:30 Powell megérkezett a sajtótájékoztatóra. Nyitásként leszögezte: „Elkötelezettek vagyunk az infláció leszorítására. Árstabilitás nélkül nem működik a gazdaság.”

19:32 „Az amerikai gazdaság jelentősen lelassult. Ennek ellenére a szélsőségesen szoros.”

19:34 „Megint magasabbak voltak a legutóbbi inflációs adatok a vártnál. A hosszabb távú várakozások ennek ellenére jól hogonyzottaknak tűnnek, ami azonban változhat. A magas infláció jelentős nehézségeket okoz az amerikaiaknak, tudatában vagyunk ennek” – emelte ki Powell. 

19:36 „Egy ponton célszerű lesz lassítani az emeléseket, ezt már korábban is jeleztem – mondta Powell. – De még van helyünk tovább haladni – tette hozzá. – A végső kamatszint magasabb lehet a korábban vártnál.” Kitért a hosszabb távú kamatcsökkentési várakozásokra is: „Túl korán lazítani a tapasztalatok szerint káros – mondta. – Látnunk kell, hogy az infláció döntő mértékben lejjebb száll.”

19:38 Jönnek a kérdések.

19:39 Az inflációs és munkaerőpiaci adatokból olvasta ki Powell, hogy magasabbra kellhet haladni a kamatokkal, mint korábban gondolták. 

19:42 „Nagyon nehéz lenne azt mondani, hogy a jelenlegi kamatszint túl megszorító. A kamatemelések hasznosak, sikeresek voltak. A pozitív reálkamatokig el kell jutni. A megemelkedett rövid távú inflációs várakozások nagyon aggasztók.” 

19:50 „Magasabb kamatszinteket elérve jobban el kell gondolkodni azon, mekkora késéssel hatnak a lépések. Az emelések szüneteltetésén gondolkodni viszont nagyon korai lenne.”

19:54 A 50 éves mélyponton van. A munkaerőpiaci adatok nagyon széles bázisát vizsgálja a Fed. A szélesebb értelemben vett kép: a munkaerőpiac túlfűtött, a kereslet nagyon meghaladja a kínálatot. A betöltetlen álláshelyek számának csökkennie kellene. Powell nem gondolja, hogy ár-bér spirál alakult volna ki. 

19:59 „A világgazdaság nehézségekkel küzd, beleértve Európát és Kínát is. Az amerikai gazdaság erős. Nem járnánk jobban, ha nem fékeznénk meg az inflációt” – mondja Powell.

20:05 „Nem hinném, hogy túlszigorítottunk” – mondja Powell. Ha a Fed kevesebbet szigorít a kelleténél, az a veszély, hogy bebetonozódik az infláció. Túlszigorítás esetén megvannak az eszközeik a kiigazításra. 

20:15 „Senki se tudja, lesz-e és milyen rossz lesz. A mi dolgunk az árstabilitás elérése. A puha landolás még mindig lehetséges, de csökkent az esélye.”

20:16 Véget ért a sajtótájékoztató.