Maryland államban kimentették annak a kisrepülőgépnek az utasait, amely egy elektromos távvezetékbe csapódott. A baleset miatt kilencvenezren maradtak áram nélkül. A repülőgép a talajtól számított 10 emeletnyi magasságban függött.

Small plane crash leaves thousands in US of state of Maryland without power
kisrepülő, baleset
Kimentették az utasokat a villanypóznába szorult kisrepülőből
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A gép vasárnap helyi idő szerint nem sokkal este hat előtt zuhant a magasfeszültségű vezetékeket tartó toronyba, és mintegy 30 méterrel a föld felett belegabalyodott a vezetékekbe – mondta Scott Goldstein, Montgomery megye tűzoltóparancsnoka.

Az eset nagyjából 1,6 kilométerre történt Montgomery Village repülőterétől, a főváros, Washington egyik külterületén. A történtek miatt a környéken megszűnt az áramszolgáltatás és késések voltak a helyi metróvonalon.

A repülőgép előbb az egyik torony vezetékeinek ütközött, majd egy másik toronyba csapódott – közölte Donna Cooper, a helyi áramszolgáltató cég elnöke hétfő délután egy sajtótájékoztatón.

A baleset idején ködös és esős idő volt – tette hozzá Pete Piringer, a megyei tűzoltóság és mentőszolgálat szóvivője. Tájékoztatása szerint a mentést nehezítette, hogy a vezetékek feszültség alatt álltak, amikor a repülőgép becsapódott.

A szakértők előbb megbizonyosodtak arról, hogy a vezetéket áramtalanították, majd nekiláttak pilóta és utasa kimentéséhez. A gépet rögzítették a toronyhoz, majd néhány perccel később kiszabadították a bent lévőket.

Mindketten súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedtek, és a kihűlés veszélye is fennállt

– jelentette ki Goldstein.

2 people rescued after small plane crashes into power lines in Maryland, US
Az eset nagyjából 1,6 kilométerre történt Montgomery Village repülőterétől
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A repülőgépet később a földre eresztették, és kiderült, hogy az eleje összezúzódott. A helyi közműszolgáltató még arról számolt be, hogy Montgomery megyében mintegy 120 ezer ügyfélnél ideiglenesen megszűnt az áramszolgáltatás, amelyet nem sokkal később a legtöbb helyen sikerült helyreállítani.