Nemzetközi gazdaság

Merényletre készülő ukrán ügynököket fogott el az FSZB Herszonnál

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat beszámolója szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat diverzánsait vették őrizetbe, akik Herszon megyében akartak robbantásos akciót végrehajtani.

Őrizetbe vették az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kilenc diverzánsát, akik helyi tisztségviselők ellen terveztek terrorcselekményeket elkövetni az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében – közölte kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

ukrán
Fotó: Szergej Bobok / AFP

A gyanúsítottak felettese a közlemény szerint Szamir Sukjurov, Viktor Homjak és Dmitro Szidej volt az SZBU-nál. Az FSZB hivatalosan úgy tájékoztatott, hogy a három megnevezett ukrán parancsnok nem tartózkodik a régióban.

A fogvatartottaktól több mint öt kilogramm plasztidot, elektromos detonátorokat, három gránátot, kézifegyvereket és lőszereket, valamint felderítéshez használt speciális eszközöket foglaltak le. Az orosz rendfenntartó erők megtaláltak és hatástalanítottak egy járművet is, amelybe a szabotőrök egy merényletkísérlethez pokolgépet szereltek be.

A gyanúsítottak ellen nemzetközi terrorcselekmény címén indult büntetőeljárás.

Moszkva döntött: egész Herszon megyében lekapcsolják az áramot

Oroszország felgyorsítaná a lakosság evakuálását Herszon megyében. A területen nagy összecsapás várható az inváziós erők és az ukrán csapatok között. Moszkva, hogy a civileket távozásra bírja, közölte, hogy lekapcsolják a távközlést és az áramellátást az egész megyében. Eközben a Közép-európai Kezdeményezés tagállamainak külügyminiszterei Szófiában találkoztak, hogy egyeztessenek a Kijevnek szánt további támogatásokról.

 

 

Herszon háború ügynök ukrán FSZB
Kapcsolódó cikkek