A vártnál nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal nőtt az amerikai kiskereskedelmi forgalom októberben – derült ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, az U. S. Census Bureau jelentéséből.

Daily Life In New York
Fotó: Liao Pan / China News Service via Getty Images

Az elemzők 0,4 százalékos emelkedésre számítottak.

Az egy évvel korábbihoz képest októberben 8,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Az előző hónapban, szeptemberben 8,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, augusztusban pedig 8,9 százalékkal – írja az MTI.

A gépjármű-kereskedők eladásai októberben havi bázison 1,3 százalékkal nőttek, mivel az ellátási lánc korlátai enyhültek, míg a benzinköltségek emelkedése 4,1 százalékkal növelte a benzinkutak eladásait. A benzin és az autók eladása nélkül a kiskereskedelmi forgalom 0,9 százalékkal bővült.

További 1,6 százalékos erősödés volt tapasztalható a vendéglátóhelyek forgalmában.

Az élelmiszer- és italboltok forgalma 1,4 százalékkal, míg a nem bolti kiskereskedők forgalma 1,2 százalékkal nőtt. Az építőanyagoké 1,1 százalékkal, valamint az egészségügyi és személyi gondozási szolgáltatásoké 0,5 százalékkal bővült. Az elektronikai cikkek forgalma 0,3 százalékkal csökkent, a sport-, hobbi-, zene- és könyváruházak forgalma szintén 0,3 százalékkal mérséklődött. Összeségében nyolc hónapja a legnagyobb mértékben nőtt az amerikai kiskereskedelmi forgalom.

Az Egyesült Államok és Kína elkerüli a recessziót, Európa azonban szenvedni fog

A Morgan Stanley jelentése szerint Kína gazdasága növekedni fog jövőre, az Egyesült Államok hajszál híján elkerüli a recessziót, viszont az eurózóna és a britek nem ússzák meg a visszaesést. A Morgan elemzői úgy vélik, hogy a globális inflációs csúcs a most folyó negyedévben esedékes.