Az eurózóna és az Egyesült Királyság gazdasága jövőre valószínűleg recesszióba süllyed, viszont az Egyesült Államok és Kína megmenekülhet – közölte a Morgan Stanley.

NEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 10: People shop at a HomeGoods store on November 10, 2022 in New York City.
Fotó:  Liao Pan / Getty Images

Az amerikai befektetési bank jelentése a világgazdaság jövő évi 2,2 százalékos növekedését vetíti előre, ami alacsonyabb a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi 2,7 százalékos becslésénél.

Az értékelés szerint Kína gazdasága várhatóan újraindul, és jövőre 5 százalékos bővülést prognosztizált a távol-keleti országnak. Ezt segíti, hogy Peking néhány napja bejelentette, hogy enyhíti a szigorú járványvédelmi intézkedéseket. Az Egyesült Államoknak a rugalmas munkaerőpiaca miatt 0,5 százalékos növekedést jósol a cég, így Washington hajszán híján elkerüli a recessziót – írja a Reuters.

A Morgan Stanley előrejelzése szerint a fejlett gazdaságok recesszióban vagy annak közelében lesznek jövőre, míg a feltörekvő gazdaságok enyhén élénkülnek, miközben a globális gazdaság általános fellendülése elérhetetlenek tűnik. A tanulmányban megemlítik, hogy a központi bankok világszerte emelték a kamatlábakat idén, hogy megfékezzék a tomboló inflációt, és a cég szerint Fed jövőre is magasan tartja a kamatlábakat az miatt. Az értékelés szerint globálisan az infláció csúcspontja a jelenlegi negyedévben várható.

Az amerikai gazdaság jövőre épphogy elkerüli a recessziót, viszont a munkahelyek számának növekedése jelentősen lelassul és a munkanélküliségi ráta tovább emelkedik

– áll a jelentésben. Az elmúlt egy-két hónapban több vállalat vezetője is válságra figyelmeztetett: az Amazon alapítója, Jeff Bezos szerint nehéz idők jönnek a gazdaság állapota miatt. David Soldman, a Sachs vezérigazgatójá egy interjúban kifejtette: fenyeget a tartósan magas infláció és a Fed kamatemelései miatt. A JPMorgan Chase cégvezére, Jamie Dimon szerint az Egyesült Államok a következő fél évben recesszióba csúszhat.

Recesszió érkeztét jósolja az Európai Bizottság, de csak rövid távra pesszimista

Lehet, hogy már benne is vagyunk. A negyedévente frissített előrejelzés szerint az eurót használó országok összesített belföldi összterméke a negyedik negyedévben már zsugorodik, és a jövő év első negyedében ez folytatódik. Németországot különösen nagy csapás éri. Az egészében a jelentés szerint idén 3,3, az eurózónában 3,2 százalékkal nőhet a A nyári jelentés még 2,7 százalékot jósolt.