Amikor a brooklyni Putnam és Bedford utcák sarkán egyszer csak egy futurisztikus kinézetű, a háromszintes épületek fölé magasodó szürke torony jelent meg, a környékbeliek bősz találgatásba kezdtek, hogy mi lehet az, hiszen senki sem szólt nekik, mi történik. A hatvanéves Marion Little-nek, aki 17 éve vezeti a Stripper vasboltot a sarkon, szintén nem volt tudomása róla, nem a földönkívüliek telepedtek-e a szomszédjába.

New,York,City,Skyline
Fotó: Shutterstock

Sokkban voltunk, mert fogalmunk sem volt, mi ez

– mondta a The New York Timesnak. Ráadásul, mivel a torony az üzlete előtt volt, mindenki tőle tudakozódott, mi került ide.

E-maileztek nekem, hívogattak a hétvégén, facebookoztak nekem ilyenekkel, hogy »szia, mi az«, én meg csak ültem, »gőzöm sincs«.

A válasz a kérdésre, mi is ez a furcsa kinézetű objektum: a LinkNYC új 5G antennatornya. Korszerűsödik a város, átalakul a városkép is. Könnyen lehet, hogy ugyanúgy hozzá kell szokniuk a futurisztikus tárgyakhoz más városok lakóinak is, mint valamikor a villanyvezetékekhez vagy a villamossínekhez.

New York City a technológiai fejlesztésekben lendületesen halad, és ezek a tornyok hamarosan megszokottá válnak.

A városban a LinkNYC-hez tartozó CityBridge a következő években kétezer 5G-tornyot telepít, hogy felszámolják New York internetsivatagjait, azokat a pusztának tekintett területeket, ahol alig van szolgáltatás, mint  Bronx, Brooklyn, Queens, Staten Island és Manhattanban a 96. utcán túl. 

Amikor egy jótékony kéz megnyomja a gombot, az ott lakók ingyen digitális hívásokhoz, ingyen nagy sebességű wifihez és 5G-s szolgáltatáshoz jutnak. Az így szolgáltatásokhoz jutó helyek közt olyanok is vannak, ahol még a fizetős telefonnál tartottak – írta a világlap.

Világváros, nem világváros, New York, nem New York, de a helyi technológiai és innovációs iroda adatai szerint a New York-i háztartások 40 százaléka nem jut otthoni és mobil széles sávú internethez is, 18 százalékuk pedig – ez másfél millió ember – egyikhez se.

Az 5G-tornyok és a föld alatt futó üvegszálas kábelek olyan infrastruktúrát hoznak létre, amelynek a segítségével az AT&T, a Verizon és mások jobb és kiterjedtebb telekommunikációs szolgáltatásokat tudnak nyújtani. De ne szaladjunk előre: a fejlesztés annyira új, hogy a már felépült tornyok többségét még nem is helyezték üzembe, Marion Little-ékét sem, úgyhogy a szomszédság talán még mindig nem biztos benne, hogy nem a földönkívüliek kémlelik-e őket a tornyokon keresztül.