Igencsak forróvá vált a szék Jamie Dimon, a Wall Street egyik legnagyobb befektetési bankja, a JPMorgan vezérigazgatója alatt egy kongresszusi meghallgatáson, amikor arról kérdezték, hogy vajon valóban megszüntettek-e minden kapcsolatot az orosz Gazprommal. Az őt faggató demokrata képviselő (Brad Sherman) szerint ugyanis az amerikai nagybankok szankciós kiskapukat kihasználva továbbra is folytattak üzleti tevékenységet orosz cégekkel.

JPMorgan Chase & Co. Chief Executive Officer Jamie Dimon Interview, The JPMorgan Chase & Co. offices during in London, U.K., on Wednesday, May 4, 2022. JPMorgan Chase & Co. Chief Executive Officer Jamie Dimon said the Federal Reserve should have moved quicker to raise rates as inflation hits the world economy. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

 

„Az amerikai kormány instrukcióit követtük, azt tettük, amire megkértek minket”

– mondta Dimon a meghallgatáson, amelyen Jane Fraser, a Citigroup vezérigazgatója is hasonlóan kellemetlen kérdéseket kapott. A nyilatkozatokból kiderült, hogy a nagybankok hogy szorultak be a Biden-adminisztráció és a kongresszus által hozott szankciók satujába. 

A színfalak mögött ugyanis a pénzügyi és a külügyi tárca arra „kérte” a nagybankokat, hogy továbbra is tartsák meg üzleti kapcsolataikat a stratégiai jelentőségű orosz cégekkel 

– írja az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva a Bloomberg. 

A háttérben folyó csendes hadművelet a szankciók hatásait és ellenhatásait volt hivatott tompítani, miközben a kongresszus egyre keményebb büntetőintézkedéseket sürgett Moszkva ellen. A hírügynökségnek nyilatkozó, az amerikai szankciókra és a kereskedelmi embargóra szakosodott ügyvéd szerint 

a büntetőintézkedések nem terjednek ki az üzleti élet minden területére, így például a humanitárius segítségnyújtásra sem.

Nagyon úgy néz ki, hogy ezt a kiskaput kihasználva az amerikai bankok – kormányzati nyomásra – továbbra is nyújtottak alapszolgáltatásokat (például dollárban való elszámolást, átutalásokat és kereskedelmi ügyletek finanszírozását) olyan orosz nagyvállalatoknak, mint például a Gazprom vagy a műtrágyagyártó Uralkali, illetve a PhosAgro. 

A Citigroupnál hónapokba telt, míg csökkentették orosz kitettségüket. Ez az év elején még 9,8 milliárd dollár volt, de szeptember végén is 7,9 milliárd. Hasonló helyzetben van a JPMorgan is, orosz banküzemének túlnyomó részét felszámolta, viszont közölte, hogy „korlátozott aktivitást” még folytat az Ukrajnát megtámadó országban.

A szankciókat felügyelő amerikai hatóság vezetője azzal védekezett, hogy

„a globális élelmiszer-biztonság szempontjából kiemelten fontosak voltak ezek a tranzakciók”. 

Egy másik hatóság felhívta a bankok figyelmét arra, hogy a PhosAgrora, Európa legnagyobb foszfátműtrágya-előállítójára nem vonatkoznak az amerikai korlátozások. A multinacionális bankoknak eközben arra is figyelniük kellett, hogy az EU által meghozott büntetőintézkedéseknek is megfeleljenek.