Az új olasz kormány 30 milliárd eurós többletkiadási csomagot jelenthet be hétfőn a jövő évi büdzséhez kapcsolódóan, amely elsősorban a magas energiaárak megfékezését szolgálja, eközben a kabinet több költséges választási ígéretének végrehajtását is elhalaszthatja.

New Italian Premier Giorgia Meloni at the Chamber of Deputies for confidence vote
Fotó: Riccardo De Luca / Anadolu Agency via AFP

A Reuters beszámolója szerint az orosz–ukrán háború nyomában kialakult miatt Giorgia Meloni miniszterelnök és szövetségesei nem tudják majd beváltani extravagánsabb választási ígéreteiket, köztük a tervezett nagymértékű adócsökkentéseket.

Nem leszünk képesek mindent egyszerre megcsinálni. Az erre tett korábbi kísérletek katasztrofálisan végződtek

– mondta Adolfo Urso ipari miniszter a La Stampa napilapnak vasárnap.

Meloni korábban már kijelentette, hogy a többletkiadások nagyjából kétharmadát arra fordítanák, hogy segítsenek a vállalatoknak és a háztartásoknak „túlélni” a rekordmagas gáz- és villanyszámlákat. Mindezt azon a mintegy 75 milliárd eurón felül, amelyet 2022-ben a megugró energiaárak kezelésére költött el a kormányzat.

A jobboldali koalíció novemberben 4,5 százalékra emelte a jövő évi hiánycélt, bő 1 százalékponttal megfejelve a Mario Draghi vezette előző kormány 3,4 százalékos előrejelzését. A miniszterek azonban váltig állítják, hogy költségvetési szempontból óvatosak lesznek, és elkerülik azokat a hibákat, amelyek miatt például Liz Truss korábbi brit miniszterelnök megbukott.

Ennek eredményeként a szélsőjobboldali Liga által a választási kampány során szorgalmazott, nagyvonalú nyugdíjreformot elhalasztották, és bár a költségvetés tartalmazni fogja a munkára nehezedő adóterhek csökkentését, a jelentősebb jövedelemadó-csökkentést kizárták.

Az októberben éves szinten 12,6 százalékra ugró mellett a kabinet fontolóra vette az alapvető élelmiszerek, például a tej és a kenyér forgalmi adójának eltörlését is.

A többletkiadások egy részét további hitelfelvételből finanszírozná a római adminisztráció, de emellett mintegy 3 milliárd euró bevételt várnak az égbe szökő olaj- és gázárakból profitáló energiaipari vállalatok nyereségére kivetett különadóból is.

A kiadások további lefaragása érdekében a Meloni vezette kormányzat kivezetné a 2019-ben bevezetett és a legalacsonyabb jövedelműeket támogató bérkiegészítő programot is.

Az olasz parlamentnek december 31-ig kell elfogadnia a kormány által benyújtott végleges költségvetés-tervezetet.

Diplomáciai katasztrófával indult Von der Leyen és az új olasz miniszterelnök első találkozója

A megbeszélt időponthoz képest fél órával később kezdődött Giorgia Meloni találkozója az vezetőivel, többek között Ursula von der Leyennel, ám a várt parázs vita egyelőre elmaradt, a felek az egységes fellépést szorgalmazták.