Az Európai Bizottság közölte, hogy a Magyarország által benyújtott helyreállítási tervet elfogadja, az operatív programokról szóló partnerségi megállapodást aláírja, de újabb feltételeket szab az kifizetéséhez – írta meg a Mandiner.

President of the European Commission Ursula von der Leyen holds a press conference after a meeting on the second day of a EU leaders Summit at The European Council Building in Brussels on October 21, 2022. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
Fotó: AFP

Arról már a VG is írt, hogy a bizottság határozottan fog fellépni Magyarországgal szemben. A testület arra tett javaslatot, hogy a pénzügyminiszterek fagyasszanak be 7,5 milliárd eurónyi Magyarországnak járó forrást. A Mandiner viszont arról ír, hogy 

a német sajtó túlságosan előreszaladt a következtetések levonásával, és egyáltalán nem biztos, hogy Magyarország elesik az uniós pénztől.

A brüsszeli testület a 2022 tavaszán elindított jogállamisági eljárás eredményétől tette függővé az eurómilliárdok kifizetését. Akkor közölték, hogy a helyreállítási alapból és a kohéziós forrásokból akkor fogja kifizetni az unió Magyarország részét, ha Budapest el tudja oszlatni a jogállamisági aggályokat. Erre válaszul állította össze Magyarország a 17 pontból álló korrupcióellenes intézkedéscsomagot, amelyet a bizottság el is fogadott. A csomagban szereplő intézkedéseket az Országgyűlés azóta törvényi erőre emelte.

FRISSÍTÉS: A magyar kormány szerint nem áll fenn az uniós forrásvesztés veszélye

Év végéig megszületnek a megállapodások, amelyek lehetővé teszik az uniós források megszerzését – legalábbis ezt gondolja a magyar kormány.

Bár az Európai Bizottság korábban elfogadta a 17 pontos csomagot, most úgy tűnik, mégsem elégedettek a benne foglaltakkal. 

Annak ellenére, hogy elfogadják az intézkedéseket, további feltételeket állítanak Magyarország elé a pénzek megszerzéséhez. 

Ez azt jelenti, hogy egyelőre nincs elmozdulás a patthelyzetből.

Az Index információi szerint a bizottság további igazságügyi reformokat vár el Budapesttől. Azt írják, hogy a kormány vállalta, hogy március 31-ig végrehajtja a további korrekciókat a források kifizetéséért cserébe. Azt nem tudni, hogy pontosan mi lehet az elvárt igazságügyi reform, de Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter még november elején egy kormányinfón arról beszélt, hogy 

az európai végrehajtó testület az Országos Bírói Tanács jogköreinek a megerősítését várja el Magyarországtól.

Emellett egy másik fontos változás, hogy a kormány ígéretet tett arra, hogy 

megszünteti a kormányszerveknek azt a jogkörét, amellyel megtámadhatják az Alkotmánybíróság által meghozott jogerős ítéleteket. 

Az ígért változtatásokhoz jövő év március végéig kért haladékot a kormány.