Budapest 17 intézkedéssel akarta megakadályozni, hogy az uniós költségvetésből származó neki járó forrásokat zárolják, de a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai értesülése szerint az Európai Bizottság arra tesz javaslatot, hogy a pénzügyminiszterek fagyasszanak be 7,5 milliárd eurót.  

Parlament
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

 

A hírre az euró 406 forintról 410-re drágult, majd onnan 408,6-ig korrigált vissza, az OTP pedig 11 ezer forintról hirtelen 700 forinttal zuhant.

 

A magyar kormánynak tehát arra kell számítania, hogy belátható időn belül milliárdokat vonnak meg az uniós költségvetésből és a Covid újjáépítési alapból. Mint a F.A.Z. megtudta, a bizottság illetékes szervei arra a következtetésre jutottak, hogy Budapest nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett ígéreteit. 

A bizottság ezért a jövő heti szerdai ülésén azt javasolja a tagállamoknak, hogy fagyasszanak be 7,5 milliárd eurót három kohéziós programból. Ezenkívül az újjáépítési alapból 5,8 milliárd euró folyósítását ezekhez a pontokhoz és további igazságügyi reformokhoz kötnék.

December 6-án az uniós pénzügyminiszterek döntenek a 7,5 milliárd euró befagyasztására vonatkozó ajánlásról a rendes költségvetésből, valamint a jogállamisági reform mérföldköveit tartalmazó újjáépítési terv elfogadásáról – mindkét esetben minősített többséggel. Így megmarad a befolyásuk, hogy lebeszéljék Budapestet arról, hogy megvétózza a multinacionális vállalatokra kivetett minimumadó bevezetését és az Ukrajnának nyújtott 18 milliárdos költségvetési támogatást. 

Ha a pénzügyminiszterek nem hagyják jóvá az újjáépítési tervet, akkor a Magyarországnak szánt támogatások 70 százaléka, összesen négymilliárd euró az év végén automatikusan és visszavonhatatlanul elévül.

Navracsics elutazott Brüsszelbe megszerezni az uniós forrásainkat

Még egy hét türelemre szükségünk lesz, akkor derülhet ki, miként döntött az Európai Bizottság a hazánknak járó uniós forrásokkal kapcsolatban.