A nagy európai olajtársaságok közül a francia TotalEnergies áll az élen a megújuló energiaforrásokra való átállás folyamatában, igaz, rajta kívül mind a BP, mind a Shell ambiciózus célok tűzött ki az energiatermelés dekarbonizációja és a klímavédelem terén. Mindhárman első lépésben a szénhidrogén-termelésüket próbálják környezetbarátabbá tenni, de eközben egyre nagyobb összeget költenek megújuló forrásokat kiaknázó energetikai beruházásokra. 

A TotalEnergies a napelemparkok kiépítésében is rendkívül aktív.
Fotó: Ivan Piszarenko / AFP

A TotalEnergies megújuló portfóliója 7,4 gigawatt áramtermelő kapacitást foglalt magába a Reuters szeptemberi végi összesített adatai szerint. Ebben azonban nemcsak a saját kapacitások kiépítése van benne, hanem a bővítés egyszerűbb módja, a cégvásárlás is. 

A TotalEnergies májusban 1,6 milliárd dollárt fizetett az Egyesült Államok ötödik legnagyobb alternatív áramtermelő társaságában, a Clearway Energy Groupban (CEG) lévő 50 százalék mínusz egy részvényből álló csomagért. 

Az indiai Adani New Industries nevű vállalatban 12,5 milliárd dollárért 25 százalékos részesedést szereztek júniusban, és 

közösen indítanak egy gigantikus zöldhidrogénprojektet. 

Az Adani New Industries a következő évtizedben mintegy 50 milliárd dollár értékben tervez zöldáramtermelő beruházásokat, garantálva ezzel a TotalEnergies számára az első helyet az európai energiaszektor ezen szegmensében. A francia cég a leggazdagabb ázsiai üzletember, Gautam Adani érdekeltségi körébe tartozó Adani Green Energy nevű cég 20 százalékáért tavaly 2 milliárd dollárt fizetett, s ez a részesdés ma mát tízmilliárdot ér. A TotalEnergies szeptemberben megpendítette, hogy további projektjei finanszírozásához eladná az Adani Greenben lévő részesedésének egy kisebb hányadát. Maga az anyacég, az Adani Group az évtized végére a világ legnagyobb zöldenergia-termelőjévé szeretne válni.

A Shell megújuló energetikai portfóliója 2,2 gigawatt összkapacitással rendelkezik, itt is a felvásárlások dominálnak. A brit olajtársaság tavaly amerikai leányvállalata közvetítésével ismeretlen összegért megvásárolta a napenergia-hasznosításban és energiatárolásban érdekelt Saviont, míg az indiai nap- és szélerőműparkokkal rendelkező Sprng Energy 1,55 milliárd dollárért történt átvételét pár hónappal ezelőtt zárták le.

A BP komótosabban fejleszt, 

szeptember végén 2 gigawattnyi zöldáramtermelő kapacitása volt. Ők sem sajnálják a pénzt az akvizíciókra: a napelemfarmokat üzemeltető brit Lightsource Renewable Energyben szereztek 50 százalékos részesedést, amivel egyből a világ legnagyobb napenergia-hasznosítói közé kerültek. A Lightsource BP-re átkeresztelt társaság piacvezető Európában, és a harmadik legnagyobb világviszonylatban.

 

Mindhárom társaságnak az a gondja, hogy zöldülő beruházási igyekezetüket nem igazán honorálják a befektetők,

részvényárfolyamuk alulértékelt a nagy amerikai riválisaikhoz, az ExxonMobilhoz és a Chevronhoz képest. A TotalEnergies ráadásul 

a harmadik negyedévben mint a Shell és a BP, ennek ellenére még hozzájuk képest is romlott a befektetői megítélése. 

A franciák helyzete e logika szerint tovább romolhat, hiszen hármójuk közül nála van a legtöbb zöldberuházás a csőben (45,2 gigawatt), messze elmaradva jön utána a BP (26,9 gigawatt) és a Shell (5,2 gigawatt).