A hetekig tartó tüntetések után a kínai kormány meghátrált, feloldotta a drákóian szigorú koronavírus-korlátozásokat. Az élet azonban nem állt vissza a rendes kerékvágásba, az országon újabb fertőzési hullám csap át, befékezve a kínai gazdaság szerény fellendülését – írta a Bloomberg.

This photo taken on December 1, 2022 shows people buying food in Urumqi, in China's northwestern Xinjiang region, following the easing of Covid-19 restrictions in the city.
Fotó: AFP

A nagydobra vert újranyitás nem hozta meg azokat az eredményeket, amelyekre a kínai kormány számított. A járvány gyors terjedése miatt az új, magabiztos célkitűzések egyre kevésbé tűnnek elérhetőnek, a nagy frekvenciás adatok arra utalnak, hogy a gazdaság még egy ideig nem tud talpra állni.

A kínai GDP alakulása
 

Bár a zéró-Covid-politika eltörlése végül gazdasági fellendüléshez vezet, amint a fertőzések száma csökkenni kezd, rövid távon zavarra és káoszra lehet számítani 

– mondta Andrew Polk, a Trivium tanácsadó cég közgazdásza.

A Kína 15 legnagyobb városának közúti forgalmát mérő index sokat elmond – december elején hirtelen megemelkedett, az elmúlt egy héten azonban egyre meredekebben csökken. A városi metrók forgalma és a belföldi légi közlekedés is hasonló tendenciákat mutat.

Bár a fogyasztói hangulat javult, az előző évhez képest még mindig alacsony szinten áll, és az utóbbi egy hétben ez is csökkent. 

A vásárlási kedv alig változott, a lakosság nagy része a korlátozások nélkül is kerüli a zsúfolt helyeket, beleértve a boltokat is, de a mozik és a szállodák gyér forgalma is erre utal.

A gazdasági aktivitás és a szélesebb értelemben vett mobilitás valószínűleg sokkal lassabban kezd javulni. A politikai korlát megszűnt, de az egészségügyi továbbra is fennáll. A közelgő Omikron-fertőzési hullám súlyosan megterheli az egészségügyi rendszert, s ez azt jelenti, hogy a kínai aktivitás januárban és februárban továbbra is csalódást okoz

– mondta Rory Green, a TS Lombard vezető kínai közgazdásza.

Bár a kínai gazdaságot már most is megzavarta a koronavírus, a valódi járványhelyzet várhatóan pár hónap múlva, a holdújév környékén üti meg az országot. A lakossági fogyasztás valószínűleg február környékén áll helyre, azonban nehéz előrejelzéseket készíteni, mivel a kiszámíthatatlan kormányzati döntésektől is függ, hogy milyen irányba halad a gazdaság.