Horvátország, Bulgária és Románia technikailag készen áll arra, hogy csatlakozzon a schengeni térséghez, az gyengébb lenne a schengeni bővítés elmaradásával – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos csütörtökön Brüsszelben.

Margaritis Schinas - Ylva Johansson press conference
Európai Unió, Schengen
Uniós biztos: az Európai Unió gyengébb lenne a schengeni bővítés elmaradásával
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A görög politikus az uniós tagállamok belügyminisztereinek tanácskozását megelőzően hangsúlyozta, hogy a három pályázó, Bulgária, Horvátország és Románia minden feltételt teljesített, mindent megtett, sőt,

szerinte többet is tettek a határok nélküli szabad uniós mozgást biztosító schengeni övezethez való csatlakozásért, mint amennyit az Európai Unió megkövetelt.

Hozzátette, hogy a schengeni bővítéssel kapcsolatos, egyes tagállamok részéről fennálló aggályok politikai jellegűek. Mint ismert, Ausztria bejelentette, hogy Horvátország csatlakozását támogatja, az illegális bevándorlással kapcsolatos aggályok miatt azonban Bulgária és Románia felvételéhez nem járul hozzá. Korábban Hollandia is hasonlóan nyilatkozott.

Ezek a hangok az uniós biztos szerint figyelmen kívül hagyja azt, hogy az Európai Unió gyengébb a schengeni bővítés elmaradásával, valamint azt, hogy a schengeni térség kibővítése jobb és hatékonyabb határellenőrzést eredményez. Kijelentette, hogy a három ország felvétele a schengeni övezetbe garanciát jelent a határok hatékony védelmére.

 

Az értintett országok készen állnak az embercsempészet elleni és az illegális migrációval szembeni fellépésre. Nem tisztességes megtagadni tőlük azt, amit megérdemelnek

 

– fogalmazott Margarítisz Szkínász.

Szkínász végezetül reményét fejezte ki, hogy a "józan ész és a nyitott gondolkodás fog érvényesülni" az uniós tanácsülésen, és a tagországok csütörtökön, vagy a következő napokban hozzájárulnak mindhárom ország schengeni csatlakozásához.

Nicolae Ciuca román miniszterelnök kedden arról beszélt, hogy Románia ragaszkodik a szavazáshoz a schengeni csatlakozásáról.

Nancy Faeser német belügyminiszter Brüsszelben a tanácsülést megelőzően újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy országa támogatja Bulgária, Horvátország és Románia csatlakozását a schengeni térséghez, Németország nem ért egyet Ausztria ellenállásával.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter szintén úgy nyilatkozott, hogy országa számára rendkívül fontos az uniós határok védelme. Úgy véli, hogy Horvátország, Bulgária és Románia képes a határok ellenőrzésének biztosítására, továbbá mindent megtettek és minden feltételt teljesítettek a schengeni csatlakozás érdekében, ezért Franciaország nem ellenzi felvételüket az övezetbe.

A schengeni övezetnek jelenleg 22 uniós tagállam, valamint 4 nem uniós ország, Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein tagja.