Hatalmas támogatásról döntött az Európai Bizottság szerdán Németország javára. A 28 milliárd eurós szubvenciót a németek a megújulóenergia-ipar fejlesztésére költhetik.

Németország felpörgeti a megújulóenergia-termelését, hogy 2030-ra elérhesse a karbonsemlegességet.
Fotó: Ina Fassbender / AFP

Németország célja, hogy villamos energiája 80 százalékát megújuló forrásokból állítsa elő 2030-ra. Ennek érdekében gyors ütemben bővítené szél- és napenergia-termelését. Az ehhez most megítélt uniós támogatást az új német megújulóenergia-rendszerben 2026-ig használhatják fel. Az új struktúra a megújulóenergia-termelőket a piaci áron felül is jutalmazza, a kistermelők pedig garantált összegű átvételi díjat kaphatnak.

„A 2023-as német megújulóenergia-törvény hozzájárul a villamosenergia-termelés további szén-dioxid-csökkentéséhez” – írta közleményében Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa.

Az Európai Bizottság szükségesnek és helyénvalónak tartja a megújuló energiákat használó rendszerek támogatását és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. Az intézmény szerint a támogatás pozitív környezeti hatása felülmúlja a versenyre gyakorolt esetleges torzítást.

Azonban az energiaválságra adott német választ több uniós tagállam is bírálja. Németország ugyanis akár 200 milliárd eurós támogatást is adna a lakossági és ipari fogyasztóknak a megugró energiaköltségekre. Ez akkora összeg, amely a kritikusok szerint torzítaná a versenyt az egységes piacán.
A bizottság szerint Németország támogatása a „szükséges minimumra” korlátozódik, és biztosítékokat tartalmaz a verseny torzulásának minimalizálására. A cégek állami pályázatokon jelentkezhetnek az összegekre, továbbá a kétszeri juttatás elkerüléséhez 2027-ig kivezeti a megújulóenergia-termelők kompenzálását a negatív áramárak idején.

A tiszta energiatermelés növelése kulcsfontosságú ahhoz, hogy Németország 2045-re elérje a karbonsemlegességet, és részben pótolja az orosz gáz hiányában fellépett energiaellátási gondokat – jegyzi meg a Reuters.

A németek egyébként az idei áramfogyasztásuk 47 százalékát  már megújuló energiából fedezték.