Nemzetközi gazdaság

Bíznak az oroszokban a moldovaiak, partnerként tekintenek Moszkvára

A gázszállítások terén éleződik a konfliktus a két ország között. A múlt héten véletlenül becsapódott egy rakéta az országban. A moldovaiak bizalma mégsem rendült meg Moszkvában.

A moldovaiak többsége Oroszországot tartja az ország legjobb és legfontosabb partnerének – ez derült ki egy friss közvélemény-kutatás eredményeiből, amit a TASZSZ orosz hírügynökség ismertetett.

Moldova and Russia two flags together realations textile cloth fabric texture
Moldova, Oroszország
Nem zavarja őket a háború: Moldova lakossága partnerként tekint Oroszországra.
Fotó: Oleksii Liskonih

A Marketing és Közvélemény-kutató Intézet (IMAS) kutatásának eredményei szerint a megkérdezettek 62 százaléka gondolja azt, hogy Moldovának szoros kapcsolatokat kellene ápolnia Oroszországgal, 21 százalék semleges álláspontot képviselne, még 10 százalék minimális együttműködést szeretne látni hazája és Moszkva között. Mindössze a lakosság öt százaléka vélekedik úgy, hogy minden kapcsolatot meg kellene szakítani a két ország között.

A moldovaiak többsége úgy látja, hogy Oroszország a gazdaság, a politika és a biztonság területén egyaránt a legfontosabb partner.

A legfontosabb gazdasági partnerként a megkérdezettek 38 százaléka jelölte meg Oroszországot, az Európai Uniót 30 százalék, Romániát pedig 12 százalék választaná. Az Amerikai Egyesült Államokat mindössze 4 százalék tartja fő partnernek, Kínáról és a NATO-ról pedig csupán 2-2 százalék gondolja ezt.

A politika együttműködés szempontjából a lakosság 37 százaléka szerint Oroszország a legfontosabb partner. Ebben az összevetésben az 29 százalékot, Románia 11 százalékot kapott. Az Egyesült Államok csak a lakosság 5 százaléka szerint a legjobb politikai partner, Kínát 1 százalék, a NATO-t 3 százalék tartja annak.

A biztonsági együttműködés terén is Oroszország vezet, 36 százalék szerint leginkább Moszkvára számíthatnak ilyen kérdésekben. Az EU-t 21 százalék, Románát és a 10-10 százalék, az Amerikai Egyesült Államok 5 százalék, Kínát pedig 1 százalék érzi a biztonság zálogának.

Moldova gáz nélkül maradhat a télre

Ismét éleződik a konfliktus Moldova és Oroszország között, előbbi ugyanis hozomra nem akar fizetni a Gazpromnak, utóbbi viszont ragaszkodik az előre fizetéshez.

A lakossági megkérdezés november 10 és 29 között 90 településen zajlott, 1100 ember bevonásával.

Habár a felmérés eredményei azt mutatják, hogy

Moldova lakosságának 62 százaléka szoros partnerséget szeretne látni hazája és Oroszország között,

a megkérdezettek 45 százalék szerint Oroszország és Moldova elhidegült egymástól. A válaszadók 31 százaléka úgy érzi, hogy nincsenek kapcsolatok a két ország között.

Mindez nem alaptalan feltételezés, az orosz–ukrán háború február 24-i kitörése óta Maia Sandu moldovai elnök és Natalia Gavrilita miniszterelnök többször is hangsúlyozta, hogy az invázió miatt gyakorlatilag befagyasztották a kapcsolatokat Moszkvával, a kommunikációs vonalakat csak a diplomáciai képviseletek szintjén tartják fenn.

Moldovában is becsapódott egy rakéta

Moldovában is a háborúból áttévedt rakéta csapódott be az ukrán határ közelében. Ezúttal nincsenek áldozatok, mint három hete Lengyelországban. A környéket lezárták, a robbanószer-specialisták a helyszínen vannak.

 

Moldova Oroszország
Kapcsolódó cikkek