Moldova nem hajlandó előre fizetni az orosz gázért – ezt Andrei Spinu moldovai miniszterelnök-helyettes jelentette be vasárnap a Telegram üzenetküldő portálon. Az egykori Szovjetunió széthullásával függetlenné váló Moldova balszerencséjére energiaellátását nem függetlenítette kellőképpen, így gázellátásában teljesen Oroszországra, azaz a Gazpromra, míg villamosenergia-ellátásában döntően az ukrán áramimportra kell hagyatkoznia. 

Kazan,,Russia,-,Oct,06,,2021:,Gazprom,Is,A,Russian
A Gazprom novemberben a szerződésben rögzítettnél 40 százalékkal kevesebb gázt szállított Moldovába.  
Fotó: Shutterstock

A Romániával határos és hozzá etnikailag is szorosan kötődő Moldovában az utóbbi időben az ukrajnai energiarendszert ért orosz rakétatámadások miatt áramkimaradások voltak, 

a Gazprom pedig a gázszállítások leállításával zsarolta a kormányt. 

Andrei Spinu most világossá tette, hogy nem fognak december 20-ig 50 százalékos előleget fizetni a Gazpromnak az e havi gázszállításokért, hanem mint rendesen, az előző hónapban leszállított, átvett és felhasznált energiahordozó ellenértékét utalják át – írja a Reuters. 

Azt legfeljebb találgatni lehet, hogy a miniszterelnök-helyettes karakán kijelentése mennyire bőszíti fel a Gazpromot és Vlagyimir Putyin elnököt, mindenesetre nem jó előjel, hogy az orosz vállalat már a múlt hónapban belengette: ha a moldovaiak nem teljesítik az összes szerződéses kötelezettségüket, akkor elzárják a gázcsapot. 

S ha nem is zárta el, de 40 százalékkal kevesebb gázt pumpált novemberben a vezetékbe a Gazprom. Spinu azt is közölte, hogy

a közigazgatásilag ugyan Moldova részét képező, valójában orosz fennhatóság alatt álló, szakadárok által irányított keleti, Dnyeszter Menti Köztársaságban felhasznált gázért sem fognak fizetni, 

annak 5,7 millió köbméteres gázszámláját egyenlítse csak ki az ottani szeparatista oroszbarát vezetés. Az ő ellátásuk azonban Moszkvának is alapvetően fontos. 

Spinu szombaton bejelentette, hogy az áramellátás stabilizálása érdekében továbbra is támaszkodnak a drágább romániai importra, ugyanakkor az Energocom állami áramtermelő társasággal is megegyeztek, hogy kifizetik a gázfelhasználásukat, cserébe 73 eurós megawattóránkénti egységáron, azaz kilowattóránként 29 forintért garantálják az Európa egyik legszegényebb országának számító Moldova decemberi villamosenergia-ellátását.