Nemzetközi gazdaság

Brutális károkat szenvedett az ukrán közúthálózat

Ukrajna infrastruktúráját megtépázták a tíz hónapja tartó harcok. Az úthálózat mellett az oktatási rendszer is nagy kihívásokkal küszködik.

Az ukrán vezetők rendszeresen panaszkodnak arról, hogy a háború hatalmas károkat okoz az ország infrastruktúrájában. Bár legtöbbször az energiaellátással és az alapvető szolgáltatásokkal összefüggésben kerül elő e szófordulat, azonban a közúthálózatra vetítve is igaz.

Izium after Russian occupation
ukrán út
Brutális mennyiségű ukrán út rongálódott meg a háborúban.
Fotó: Kaniuka Ruslan / AFP

Az állami közútkezelő vállalat beszámolója szerint a háború következtében 25 ezer kilométer út és 340 híd semmisült meg – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Andrij Ivko, az Ukravtodor első alelnöke arról beszélt, hogy február 24-től mostanáig a legnagyobb pusztításokat Ukrajna keleti, déli és északi részén észlelték.

Hozzátette, hogy az ukrán közutak helyreállításán folyamatosan dolgoznak a vállalat szakemberei. Az utakat megtisztítják a szeméttől, a szennyeződésektől és a katonai eszközök maradványaitól is.

Az ország 15 megyéjének infrastruktúráját érte pusztítás a háború miatt. A harci cselekmények következtében 25 100 kilométer út és 341 híd semmisült meg. Ebből 8,8 ezer kilométer és 150 híd és felüljáró tartozik az állam fennhatósága alá

– ismertette a részletes adatokat Andrij Ivko.

Az úthálózat mellett az intézményrendszer is súlyos veszteségeket szenvedett. Az oroszok több mint 2600 oktatási intézményben tettek kárt, 406-ot teljesen megsemmisítettek Ukrajnában – erről Andrij Vitrenko oktatási miniszterhelyettes nyilatkozott az Ukrinformnak.

Vitrenko kiemelte, hogy külföldön jelenleg 516 ezer iskoláskorú gyermek él, de a háború korábbi szakaszában ez a szám elérte a 620 ezret is.

Örülünk, hogy már több mint 100 ezer gyermek visszatérhetett Ukrajnába

– nyilatkozta a tárcavezető helyettese. Hozzátette, hogy az ország ukrán ellenőrzés alatt álló területein 2902 iskola működik hagyományosan, és további 4967 tanintézményben online folyik az oktatás.

Rákapcsolódtak az orosz áramhálózatra az elcsatolt ukrán területek

Oroszország a Krím félsziget mellett Herszont és Zaporizzsját is rákötötte a hálózatára. Az elcsatolt területek függetlenedtek az ukrán áramellátástól.

 

úthálózat háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek