Éjfélkor Horvátország átáll a kunáról az euróra, és ez várhatóan nem megy zavarok nélkül, ezért a szilvesztereni indulóknak a bankok azt javasolják, vigyenek magukkal elegendő készpénzt, különben nem biztos, hogy tudnak majd fizetni – írta az Index.hr.

Fotó: Antonio Bat

Az átállás miatt várhatóan ma éjszaka akadozni fognak a banki szolgáltatások. A legfontosabb, hogy a kártyás fizetésekben, illetve ATM-es készpénzfelvételekben lehetnek fennakadások. Ez vélhetően minden banknál elő fog fordulni, és hogy percekre vagy órákra, az attól is függ, melyik bank kártyájáról van szó, sőt még a kártya fajtájától is. A problémák azokat is érinti, akik külföldön fizetnének a kártyájukkal.

Minderre a bankok felkészítették az ügyfeleket, arra kérve őket, hogy előre gondoskodjanak készpénzről. A Zagrebacka bankánál például este 10:55-kor kezdődik a szünet, és az éjszakai órákban tart majd, az m-token használatával történő fizetésekre pedig egészen vasárnap délutánig nem lesz mód.

Egyébként az átállás miatt magukból az ATM-ekből is korlátozott számú áll rendelkezésre, a szombati napon egész Horvátországban csak 1300 működik majd, kunát kiadva, 2023 első napján már 2700, és ezek már csak eurót adnak ki. A horvát ATM-ek előtt erre készülve sorok alakultak ki.

Egyéb fennakadásokat is okozott már az átállás – a várható dráguláson kívül –, a horvát Nike cégnél például vélhetően soha nem felejtik el.

Elszúrta az euróra való átállást a Nike, kitört a botrány Horvátországban

Tömegével akarták felvásárolni a szomszédban a cég termékeit, miután azok árát véletlen nem euróban, hanem kunában adták meg. Most már visszakozna a sportszergyártó.

Még azt se tudják, hogy az óriási mennyiségű feleslegessé váló kunaérmét hogyan fogják tárolni.

Annyi kunát dobnak ki a horvátok, hogy 124 zágrábi villamost töltene meg

A horvát jegybankelnök elmondta, 124 zágrábi villamosnak megfelelő fémpénz beérkezésére számítanak a következő három évben. Boris Vujcic hozzátette, ekkora mennyiségű érmét az országban sehol sem tudnak tárolni, így erre megoldást kell találni. A fémpénzt valószínűleg értékesítik nyersanyagként, de csak akkor, ha már nem lehet beváltani őket.

Az euróövezeti – és az ugyancsak január 1-jén esedékes schengeni csatlakozást – rendezvénysorozattal ünneplik a horvátok, a magyar határon is.

Ünneplik a nyitást a horvátok, a magyar határon is

A horvát politikusok az évzárás környékén rendezvénysorozaton ünneplik a Schengenhez és az euróövezethez való január 1-jei csatlakozást, az eseményekből a magyar határra is jut.