Nagy nap január 1. Horvátország számára, egyszerre csatlakoznak a schengeni övezethez és az eurózónához, éjfél előtt politikai rendezvénysorozat indul, és az eseményekből a magyar határra is jut.

This photograph shows a counter with 100 kuna and a package containing euros, in Zagreb on December 1, 2022. - With inflation mounting and precarious geopolitical headwinds rattling Europe, Croatia hopes that its upcoming switch to the euro will bring some semblance of protection to the Balkan country in an uncertain world. The Croatian National Bank has enabled citizens to exchange kuna for EUR in order to gradually get them used to using the EUR, which is becoming the official currency in Croatia January 1, 2023. (Photo by DENIS LOVROVIC / AFP)
Fotó: Denis Lovrovic

A rendezvények Letenyénél kezdődik, ahol a Gordan Grlic Radman, az európai ügyek minisztere vezette horvát delegáció a Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő vezette magyar küldöttséggel együtt éjfél előtt fél órával ünnepli meg a schengeni csatlakozást – írta a horvát Jutarnji List.

Hasonló közös ünnepségre kerül sor éjfél előtt öt perccel a szlovénokkal Breganánál: itt Davor Bozinovic belügyminiszter és szlovén kollégája, Ajanovic Hovnik egy rövid sajtótájékoztató mellett habzóborral köszöntik egymást.

Éjfél után fél órával Marko Primorac pénzügyminiszter és Boris Vujcic, a központi bank elnöke közösen nyilatkozik a jegybank épülete előtt, miután egy közeli ATM-ből felveszik az első horvát euróbankjegyeket. 

A csúcspont vasárnap délben következik, amikor ugyancsak a breganai határátkelőhelyen Andrej Plenkovic miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Natasa Pirc Musar szlovén elnökkel együtt ünnepel.  

Drágulást hoz a horvátoknak az euró – még a papok is árat emelnek

Néhány nap, és Horvátország bevezeti az európai közös fizetőeszközt, az eurót. Az új valutától az ország gazdasági fellendülést vár, rövid távon azonban az elemzők drágulásra számítanak. 

Annyi kunát dobnak ki a horvátok, hogy 124 zágrábi villamost töltene meg

A horvát jegybankelnök elmondta, 124 zágrábi villamosnak megfelelő fémpénz beérkezésére számítanak a következő három évben. Boris Vujcic hozzátette, ekkora mennyiségű érmét az országban sehol sem tudnak tárolni, így erre megoldást kell találni. A fémpénzt valószínűleg értékesítik nyersanyagként, de csak akkor, ha már nem lehet beváltani őket.