Még három napja van a lakosságnak, hogy euróra váltsa a kunáját – hívta fel a figyelmet a Horvát Nemzeti Bank elnöke, Boris Vujcic. Hozzátette, hogy 2023-ban az emberek a pénzintézeteknél, majd a jegybanknál válthatják be a pénzüket.

Coins,Of,Croatia.,Croatian,National,Coat,Of,Arms,And,Marten
Fotó: Shutterstock

A bankjegyeket bármikor beválthatják, de a fémpénzt csak a következő három évben 

– hívta fel a figyelmet. Arról is beszélt, hogy jelentős logisztikai problémát jelent a jegybank számára az érmék sorsa – írta meg a horvát Index. Elmondta, hogy a központi bank arra számít, hogy 1,1 milliárd fémpénz fut majd be a beváltás végére. Ez annyi, mint 124 zágrábi villamos tömege. A jegybankelnök szerint ennek a rengeteg fémpénznek a tárolása nem egyszerű feladat.

Nincs olyan széf az országban, amelyben 124 zágrábi villamos elférne 

– jegyezte meg Vujcic, hozzátéve, a horvát hadsereggel abban állapodtak meg, hogy az egyik laktanyában felépítenek egy létesítményt, ahol három évig őrzik a fémpénzeket. Ezt követően az érméket nyersanyagként értékesítik.

Képeken a horvát euró: január elsején felemelik a sorompókat a szlovén és a magyar határokon

Örülnek, hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatukat az Európai Unióval, de nem tartanak nagy ünneplést emiatt – erről a horvát miniszterelnök beszélt egy rádióinterjúban. Január elsejétől az országban hivatalosan is az euró lesz a fizetőeszköz, valamint a schengeni csatlakozás miatt a Magyarországgal és Szlovéniával közös határátkelőhelyeket megnyitják. Andrej Plenkovic szerint most szerénynek és alázatosnak kell lenniük.

Boris Vujcic jegybankelnök az Otvoreno show-ban adott interjút, ahol elismerte, hogy a horvát euró a kamatok emelkedésével jár majd. Ennek ellenére úgy látja, hogy így még mindig jobban jár az ország, mintha nem csatlakoznának az eurózónához.

Ha összehasonlítjuk a horvát lakáshitelkamatokat az eurózónán kívüli országokéval, akkor azt látjuk, hogy ott jelentősen megemelkedtek a kamatok. Hét és 11 százalék között mozognak, miközben ez nálunk 3,5 százalék – mondta.

A horvát pénzügyminiszter, Marko Primorac a csatlakozás előnyeit emelte ki. Szerinte ezzel megszűnnek a devizakockázatok.

Fontos hangsúlyozni, hogy államadósságunk nagy része, több mint 70 százaléka euróban volt denominált. A közös fizetőeszköz elfogadásával ez az árfolyamkockázat megszűnik 

– fogalmazott a miniszter.

Már meg lehet vásárolni a kezdő eurószettet Horvátországban

Horvátország 2023. január 1-jétől az eurózóna tagja lesz, törvényes fizetőeszközzé válik az euró. Az országban minden üzletben fel kell tüntetni a termékek árát kuna mellett euróban is. A horvát euró hivatalos indulása előtt, december elsejétől már lehet vásárolni kezdő eurókészletet. A csomag tartalma 33 euróérme, különböző címletekre bontva.

A Horvát Munkaadók Szövetségének vezérigazgatója, Irena Weber arról beszélt, hogy a nagy kereskedelmi láncoknak és a nagy bevásárlóközpontoknak sok idejük volt felkészülni az euró bevezetésére, így készen állnak az új korszakra.

A dolgozókat kiképezték, a szoftvereket frissítették. Készen állnak, nem lesz probléma. A kis- és közepes üzletek számára viszont kell egy kis türelem, ameddig rendezni tudják a soraikat 

– mondta Weber, és hangsúlyozta, hogy nem számítanak drámai helyzetre az év elején.

A horvát euróval szemben vannak kritikus hangok is az országban. Vilim Ribic szakszervezeti képviselő úgy véli, az eurózóna egy bizonytalan struktúra, amely üveglábakon áll. 

Az EU-csatlakozás után lehetőségem volt az Európai Gazdasági és Szociális Tanács tagjának lenni, és ebben a testületben dolgozva észrevettem, hogy mennyi félkész rendszer van a közösségben. Az egyik legbizonytalanabb dolog az eurózóna. Ez egy félig felépített ház, amelyben nincsenek olyan intézmények, amelyek segítenék az országokat, amikor kitör egy válság 

– mutatott rá.