A német államháztartási hiány jövőre a korábban gondoltnál magasabb, 4,5 százalékos lesz – jelentette a Der Spiegel német portál pénzügyminisztériumi dokumentumokra hivatkozva. Az emelkedés annak tudható be, hogy a berlini kabinet számtalan intézkedéssel igyekszik mérsékelni az energiahordozók drágulását.

Flags,Of,The,Germany,With,Euro,Banknotes. Flags of the Germany with euro banknotes.
Fotó: Marian Weyo / Shutterstock

A bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékát kitevő hiány a lap szerint több mint kétszerese az eredetileg tervezett összegnek.

A hiánynak 2024-ben 2 százalékra, majd 2025-ben és 2026-ban másfél százalékra kell csökkennie, mivel a kormányzati tervek szerint az állami támogatásokat 2024 folyamán fokozatosan kivezetik. Egy névtelenséget kérő pénzügyminisztériumi forrás szerint egyértelmű, hogy a kormányzati könnyítések tükröződni fognak a kabinet teljes költségvetési egyenlegében, de az intézkedések 2024-től való kivezetése után a hiány várhatóan mérséklődni fog.

Olaf Scholz kormányának első éve szinte teljes egészében az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggő krízisek, köztük az és az általános drágulás hatásainak kezelése jegyében telt el. Az intézkedések közül kiemelkedik a megélhetési költségek növekedésének ellensúlyozására indított programok sora, amelyekre mintegy 300 milliárd eurót – a magyar hazai össztermék (GDP) nagyjából kétszeresének megfelelő összeget – fordítanak.

Visszasírják Merkelt a németek, többségük elégedetlen a Scholz-kormánnyal

A YouGov közvélemény-kutató társaság felmérése szerint a német választók 33 százaléka elégedetlen, további 33 százaléka pedig nagyon elégedetlen a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) kormányával. Az elégedettek aránya 23 százalék, a nagyon elégedetteké csupán 3 százalék. A megkérdezettek 51 százaléka szerint Angela Merkel teljesített jobban a kormányfői tisztségben, még a szociáldemokraták táborában is inkább az előző kancellár munkáját értékelik jobban.