Az uniós pénzügyminiszterek keddi találkozóján Varga Mihály nem támogatta Magyarország nevében azt az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélycsomagot, amelyet közös adósságvállaláson keresztül finanszíroznának: Budapest továbbra is segíti Kijevet, de kizárólag kétoldalú alapon.  A magyar álláspont közlése után elnapolták a döntést az Ecofin-ülés napirendjén szereplő összes többi ügyről is: a globális minimális társaságiadó-kulcsról, amelyet Budapest szintén ellenez, a magyar helyreállítási tervről és az ahhoz kapcsolódó 5,8 milliárd eurós támogatásról, valamint a Magyarországnak szánt 7,5 milliárd eurós uniós forrás befagyasztásáról.

VARGA Mihály; RZECZKOWSKA, Magdalena; LE MAIRE, Bruno
Varga Mihály Magdalena Rzeczkowska lengyel és Bruno Le Maire francia pénzügyminiszterrel az ülésen. 
Fotó: Stephanie Lecocq / MTI

Veszélyes precedens

Varga Mihály a tanácskozást követően kijelentette: Magyarország veszélyes precedensnek tartja, hogy a hazánknak járó uniós források kifizetését – amelyet jogállamisági feltételek teljesítéséhez kötöttek – más, azoktól teljesen független ügyekhez kapcsolják.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar helyreállítási terv tartalmát az Európai Bizottság másfél év után nemcsak pozitívan értékelte, hanem lényegében jeles osztályzattal látta el, és azt minden tagország támogatja, így év végéig megtörténhet a hivatalos jóváhagyás. 

Az ukrán segély ügyét a tanács levette a napirendről, nem volt róla szavazás - közölte a magyar pénzügyminiszter egy Facebook posztjában.

Budapest más utat választ Ukrajna megsegítésére

Az Ukrajnának szánt támogatással kapcsolatban az ülésen úgy fogalmazott a Reuters tudósítása szerint, hogy Budapest nem vesz részt a közös hitelfelvételben. Magyarország ugyanakkor készen áll Ukrajna további megsegítésére – erősítette meg a pénzügyminiszter –, de kizárólag kétoldalú megállapodás keretében, azaz mi nem felveszünk, hanem adunk hitelt, méghozzá saját erőből, az Ukrajnával közösen meghatározandó konkrét célokért – tette hozzá, kiemelve, hogy az ehhez szükséges forrás rendelkezésre áll a magyar költségvetésben.

A pénzügyminisztérium Világgazdasághoz eljuttatott közleménye szerint a kérdést nem is vette végül napirendjére a pénzügyminiszterek tanácsa.

STANJURA, Zbynek; LE MAIRE, Bruno
Le Maire cseh kollégájával. 
Fotó: Stephanie Lecocq / MTI


Magyarország nélkül is a közös támogatást szorgalmazzák

A soros uniós elnökséget betöltő Csehország közölte, hogy a magyar ellenállás miatt keresi az alternatív megoldást Kijev megsegítésére. „Nem fogunk elbátortalanodni. Továbbra is az a törekvésünk, hogy januárban megkezdjük az Ukrajnának nyújtott segélyek folyósítását” – hangsúlyozta a soros uniós elnöki posztot betöltő Csehország pénzügyminisztere, Zbynek Stanjura.

„Ez azt jelenti, hogy 26 tagállam által támogatott megoldást fogunk keresni, Magyarország nélkül” – tette hozzá.

Johannes Hanh költségvetési biztos is megerősítette, hogy az Európai Bizottság megvizsgálja majd, miképpen tudja már januártól támogatni Kijevet. Az uniós tisztviselők szerint ez az úgynevezett megerősített együttműködéshez hasonló, a vétók elkerülésére szolgáló jogi utat jelentene. Ez azonban a Politico szerint megkövetelné, hogy az uniós tagországok nemzeti költségvetési garanciákat nyújtsanak, amelyekhez egyes esetekben parlamenti jóváhagyásra van szükség, ami eltarthat egy ideig.
A ügyében viszont az EU nem tudja megkerülni Magyarországot, egyhangú jóváhagyás szükséges ahhoz, hogy a blokk csatlakozhasson a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tervéhez.