Egyre nagyobb probléma, hogy a nagyvállalatok hová küldik és hol tárolják az ügyfeleik adatait. A Microsoft szeretne rendet vágni az adathalmazban, ezért bejelentette, hogy az Európai Unióban a felhőszolgáltatásait használó ügyfelei számára január elsejétől bevezeti az úgynevezett „adathatárfalat”, amely a személyes információk tárolását és feldolgozását a régión belül biztosítaná – írja a Reuters.

Issy,Les,Moulineaux,,France,-,January,2020,:,Microsoft,France
Fotó: Shutterstock

A nagyvállalatoknak egyre több figyelmet kell szentelniük az ügyféladatok nemzetközi továbbítására, amióta az 2018-ban bevezette az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR), amely védi a felhasználók adatait. Az Európai Bizottság most újabb javaslatokon is dolgozik, így a Microsofthoz hasonló nagyvállalatok jó előre elkezdik átalakítani a biztonsági rendszereiket.

A Microsoft árfolyama
 

 

Miközben egyre mélyebbre merültünk ebben a projektben, rájöttünk, hogy csak fokozatosan tudjuk átalakítani a platformjainkat. Az első fázisban az ügyféladatokkal foglalkozunk. Ezt követően a naplózási, a szolgáltatási és egyéb háttéradatok kerülnek majd az adathatár védelme alá. A második fázis 2023 végén, a harmadik fázis pedig 2024-ben fog befejeződni

– mondta Julie Brill, a Microsoft adatvédelmi igazgatója.

A Microsoft több mint egy tucat adatközpontot üzemeltet Európa különböző országaiban, köztük Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és Svájcban. Az Egyesült Államok helyett ettől kezdve itt fogják tárolni, ellenőrizni és megvédeni a felhasználók személyes adatait.

A Microsofthoz hasonló technológiai óriásoknak az adattárolás hatalmas feladattá vált, és az országok közötti szoros, online kapcsolatok miatt nehéz kiválasztani, hogy mi felel meg az olyan szabályoknak, mint a GDPR.

"Azért dolgozunk ezen a megoldáson, hogy ügyfeleink megbízzanak bennünk, hogy vigyázunk a személyes információikra, és hogy egyértelmű választ kaphassanak arról, hogy hol történik az adataik feldolgozása, valamint tárolása" – mondta Brill.

Az uniós „adathatár” fokozatosan lesz bevezetve a vállalat összes alapvető felhőszolgáltatására, az átalakítás az Azure, a Microsoft 365, a Dynamics 365 és a Power BI platformot is érinteni fogja.