A Google és az Amazon után a Microsoft is beszáll a tőzsdepiacra, de nem a megszokott módon: a redmondi cég 4 százalékos részesedést vásárol a London Stock Exchange anyavállalatában egy kölcsönösen előnyősnek gondolt üzlet részeként. 

Issy,Les,Moulineaux,,France,-,January,2020,:,Microsoft,France, Issy les Moulineaux, France - January 2020 : Microsoft France headquarters entrance in Issy les Moulineaux near Paris
Fotó: Shutterstock

A tulajdonosa, az LSEG ugyanis cserébe vállalja, hogy a következő 10 évben legalább 2,8 milliárd dollárt költ a Microsoft különböző termékeire, kiváltképp az Azure-ra, ami a cég felhőalapú számítási szolgáltatása.

Az üzlet valódi értéke ugyanakkor nem a pénzügyi kérdések részleteiben rejlik, hanem a Microsoft és az LSE közös munkájának jövőbeli eredményeiben.

A Microsoft ugyanis az egyik legnagyobb amerikai techcég, míg az LSE a legnagyobb európai tőzsde, így a közös fejlesztéseik valóban világraszólók lehetnek. A redmondi óriás a felhőalapú számítási kapacitását és technológiáit hozza, míg a britek a számukra könnyedén elérhető pénzügyi adatokkal szolgálnak partnerük számára a jövőben. A Microsoft beszállásának hírére az LSEG részvényárfolyama közel 2 százalékot emelkedett.

Ez az ügylet is jól bizonyítja, hogy mennyire nagy szerepet tölt be a tőzsdei kereskedésben és kutatásban a technológia: tavaly a Google anyacége, az Alphabet lépett stratégiai együttműködésre a határidős tőzsdéket üzemeltető CME csoporttal, az Amazon pedig a Nasdaqkal bútorozott össze. 

A Google és az Amazon ugyanazt nyújtja a tőzsdei partnereinek, mint a Microsoft: informatikai fejlesztéseket és rohamosan növekvő felhőalapú számítási kapacitást, amire igen nagy szükség van a pénzpiacokon. 

A techgigászok tőzsdei megjelenése minden érintett fél számára jelentős haszonnal kecsegtet. A Microsoft számításai szerint a következő 10 év alatt az LSE-től érkező 2,8 milliárdon felül további 2,2 milliárd dollárt keres a partnerséggel csak azon, hogy a felhasználók igénybe veszik a szolgáltatásait.