Nem segítene a szerbek és a koszovóiak kapcsolatának rendezésén, sőt olaj lenne a tűzre egy koszovói látogatás – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök a belgrádi Pink Televízió szerda reggeli híradójának beszámolója szerint.

Aleksandar Vucic, Szerbia Koszovó
Tovább élezné a konfliktust a szerb elnök Koszovói látogatása
Fotó: Attila Kisbenedek

A szerb államfő elmondta, nagyon szívesen látogatna Észak-Koszovóba, hogy a helyi szerbeket támogatásáról biztosítsa, hiszen már tizenkettedik napja védik a barikádokat, de egyrészt a pristinai kormány nem engedélyezné a belépését, másrészt a helyi albánok esetleg vérszemet kapnának, és ez csak rontana a helyzeten.

Hozzátette, hogy

a koszovói albánok azt hiszik, hogy minden koszovói hatalom csak az övék, és egy ilyen látogatás azt eredményezné, hogy a helyi szerbeket támadnák meg.

Ezekkel a mondatokkal reagált Aleksandar Vucic arra, hogy egy nappal korábban Albin Kurti koszovói miniszterelnök közölte, hogy a barikádokat el kell távolítani, még ha az áldozatokkal is járhat.

Koszovó északi részén hónapok óta feszült a helyzet. A helyi szerbek tizenkét napja barikádállítással és a Koszovó és Szerbia közötti határátkelőkhöz vezető utak lezárásával tiltakoznak az ellen, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott egy egykori koszovói szerb rendőrt, aki állításuk szerint terrortámadást tervezett a választási bizottság épületei ellen.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban.

Megállapodott Koszovó vízummentességéről az Európai Unió

Az Tanácsának elnöksége és az EP elfogadta, hogy a koszovói útlevéllel rendelkezők vízummentességet élvezzenek.