A szabályozás lényege, hogy a cégeknek gondoskodniuk kell a kapszulák és a csomagolások újrahasznosításáról és összegyűjtéséről. A módosítások célja, hogy csökkenjen a hulladék mennyisége, és ezáltal fenntarthatóbbá váljon a kávészektor.  A Bloomberg által megtekintett dokumentumtervezet szerint az uniós országoknak és cégeknek a kávékapszuláikat, valamint a csomagolásaikat könnyebben újrahasznosítható vagy természetes úton lebomló anyagból kell készíteniük.

Nestle Annual Shareholders' Meeting
Fotó: Shutterstock

Ha a csomagolások körbe-körbe járnak, azaz újrahasznosíthatók, az segít csökkenteni a természetes erőforrások használatát, de nem csorbítja a gazdasági fejlődést 

– érvelt az Európai Bizottság a még felülvizsgálatra váró tervezetben. Hozzáteszik:

az elmúlt években a csomagolások mennyisége gyorsabban nőtt, mint maguk a gazdaságok, ami a szén-dioxid- és egyéb kibocsátás megugrásához vezet. 

Emellett feleslegesen terheli a környezetet, elősegíti a biológiai sokféleség csökkenését és a szennyezőanyag-mennyiség növekedését.

A szabályozás húsba vágóan érinti az élelmszer- és vegyipart is, ugyanis 

a teljes európai uniós műanyag- és papírfelhasználás 40 százalékát teszi ki a csomagolás.

Emellett a csomagolóanyagok kialakításánál nem veszik figyelembe az újrahasznosítási szempontokat. Az új szabályok átfogók: az almákra ragasztott matricáktól egészen az egyszer használatos zacskókig terjednek. A szabályrendszer lényege, 2025-re minden társaságnak gondoskodnia kell arról, hogy az általa használt csomagolóanyagok 65 százalékát újrahasznosítsák.