Elutasította a Google ideiglenes felfüggesztés iránti kérelmét egy trösztellenes döntéssel kapcsolatban egy indiai bíróság. Az amerikai vállalatot az Indiai Versenyhivatal (CCI) tavaly októberben sújtotta 161 millió dollár bírsággal, de a cég bíróságon támadta meg a végzést, mert a Google szerint a CCI nemes egyszerűséggel lemásolta egy korábbi uniós ítélet szövegét – írja a Reuters.

Google Opens Cloud Hub In Krakow, Poland Google neon is seen during the reopening of Google office in a historical building at the Main Square in Krakow, Poland on November 29, 2022. After nearly seven years of absence, Google reopened in Krakow hiring engineers which together with hub in Warsaw will create the largest center in Europe dealing with Google Cloud computing services. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az indiai trösztellenes hivatal szerint a tech óriás visszaélt erőfölényével az online keresés és az Android alkalmazásbolt terén.

A bírság mellett arra is kötelezték a vállalatot, hogy az okostelefonok első beállításakor a felhasználók szabadon kiválaszthassák a keresőmotort. Továbbá lehetővé kell tennie, hogy a felhasználók minél könnyebben törölhessék a Google előre telepített (Gmail, YouTube) alkalmazásait is. A cég az ítélet megsemmisítését kérte, beadványában azzal vádolta az indiai felügyeleti szervet, hogy nagymértékben másolta az Európai Bizottság határozatát, sőt: olyan európai bizonyítékokat használt fel, amelyeket Indiában nem vizsgáltak meg.

A vállalat szerint több mint ötven esetben történt másolás, egyes esetekben szóról szóra. A Google közölte: a CCI vizsgálata nem volt pártatlan, kiegyensúlyozott és jogilag megalapozott, a mobilalkalmazások terjesztésének gyakorlata pedig versenybarát és egyáltalán nem tisztességtelen. 

A vállalat érvei nem hatották meg az indiai bíróságot, és elutasította a cég keresetét.

Tavaly egyébként az Indiai Versenyhivatal egy másik ügyben is elmarasztalta a tech óriást , és 113 millió dolláros bírsággal büntette, amiért arra kényszerítette az alkalmazásfejlesztőket, hogy a fizetési rendszerét használják. A vállalat ebben az ügyben is fellebbezett, de azt csak később fogják tárgyalni. A Google az elmúlt években sorra nézett szembe az és egyes országok trösztellenes vizsgálataival: a hatóságok világszerte azzal vádolják a céget, hogy saját termékeit és szolgáltatásait előnyben részesíti például a keresések során a versenytársakkal szemben.

Elvesztheti vezető helyeit a Google és a Meta a reklámpiacon

A Google anyavállalata, az Alphabet és a Facebookot birtokló Meta 2014 óta számítanak egyeduralkodónak a reklámpiacon, ami éves szinten egy 300 milliárd dolláros szegmenst takar. A két technológiai óriás azonban minden bizonnyal hamarosan búcsút kell hogy intsen a remek pozícióinak, mivel trónkövetelők és belső gondok egyaránt megjelentek a cégek háza táján. A riválisok közül az Amazon, a Microsoft és az Apple kerül egyre közelebb a csúcshoz.