A Google tulajdonosát, az Alphabetet 9,36 milliárd indiai rúpiás (113,04 millió dollár, 47,5 milliárd forint) bírsággal sújtották kedden Indiában, miután egy októberben lezárult trösztellenes vizsgálatban bűnösnek találták – számolt be róla a Reuters.

Google CEO Sundar Pichai Addresses A Event In Delhi
Fotó: Sanjeev Verma / Hindustan Times via Getty Images

Az amerikai technológiai óriás visszaélt piaci helyzetével az alkalmazás fizetési rendszerének népszerűsítésében.

Az indiai versenyhivatal megállapításai szerint

a Google arra kényszerítette az alkalmazásfejlesztőket, hogy az alkalmazás fizetési rendszerét használják.

A versenyhatóság döntése újabb nagy kudarc a Google számára az egyik kiemelt piacán, ahol ráadásul múlt csütörtökön 162 millió dolláros bírságot szabtak ki rá, akkor az Androiddal kapcsolatos versenyellenes gyakorlata miatt. Zajlik egy harmadik vizsgálat is ellene, abban az indiai okostévépiacon tanúsított üzleti magatartását veszik górcső alá.

Felfedik lapjaikat a technológiai gigászok, beleremeghet a piac

Az idén már sokat szenvedett technológiai szektor óriásai egymás után jelentenek a jövő héten, a befektetők számos kulcskérdésre kaphatnak választ.

Az ítélethirdetéskor utasították a Google-t, hogy hagyjon fel a versenyellenes gyakorlatok folytatásával. A keresőóriásáról világhírűvé vált vállalatot világszerte bírálatok érték, amiért előírta, hogy az alkalmazásboltját használó szoftverfejlesztőknek a saját alkalmazása fizetési rendszerét kell használniuk, amely

akár 30 százalékot is felszámíthat az alkalmazáson belüli vásárlások után.

A Counterpoint Research kutatóintézet mérései szerint az Indiában használatban lévő 600 millió okostelefon mintegy 97 százaléka a Google Android operációs rendszerét használja.

Elemi a tiltakozás, a Google-nek maga felé hajlik a keze – mondják

Húsz ország 43 vállalata együttesen tett panaszt az Európai Bizottságnál amiatt, mert a keresőóriás a saját szolgáltatását jogosulatlan előnyhöz juttatja velük szemben.