Az állampolgársági és letelepedési ügyeket intéző tanácsadó cég, a Henley & Partners összesítése szerint az idén a japán útlevél a legértékesebb – összesen 193 országba lehet vele vízum nélkül beutazni. A japánok jó helyezése nem meglepetés, immár ötödik éve van ez így.

útlevelek
Fotó: Shutterstock

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a távol-keleti szigetország lakói élnének is ezzel a kiváló lehetőséggel, hiszen a 125,7 millió lakosú országban a külügyi tárca statisztikái szerint mindössze 24 millióan rendelkeztek érvényes útlevéllel 2021 végén. Ez a szám hárommillióval kevesebb, mint az egy évvel korábbi, a pandémia visszafogta az utazásokat, milliós tételben nem újították meg a lejáró dokumentumokat. Így a lakosság kevesebb mint 20 százaléka rendelkezik csak útlevéllel.

A Henley által negyedévente készített lista a nemzetközi légiipari szövetség, a IATA adatai alapján készül, a világ 199 országának utazási dokumentumait vetik össze összesen 227 destinációval. Egy másik ismert útlevélindex, amelyet az Arton Capital más módszertan alapján készít, az Egyesült Arab Emírségek útiokmányát tartja a legjobbnak. 

A világ legjobb útlevelei
 

A Morning Consult tanácsadó cég által még júliusban készített felmérés szerint a felnőtt japánok 35 százalékának egyáltalán nem áll szándékában üdülési, pihenési céllal külföldre utazni. Ez jóval magasabb arány, mint amit a felmérésben részt vevő többi 13 fejlett országban mértek, Dél-Koreában ez az arány például 15 százalék. A japán turizmusért felelős ügynökség szerint az elmúlt év első tíz hónapjában kétmillió turista érkezett a távol-keleti államba, ez jócskán elmarad a pandémia előtti 20 milliós szinttől.

útlevél
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Magyarország a kilencedik helyen áll a Henley-listán, magyar útlevéllel 184 országba utazhatunk vízum nélkül. A KSH statisztikái szerint tavaly 13,2 ezerszer utaztunk külföldre, ami jóval elmarad a pandémia előtti, 2019-es 24 ezres számtól. Az átlagos tartózkodási idő két és fél napra csökkent, az utazások során 510 millió forintot költöttünk, ami szintén jóval kevesebb, mint a 2019-es csaknem egymilliárd forint. A két legfontosabb célország Ausztria és Szlovákia volt – bár ezekbe az államokba uniós tagságunk miatt értelemszerűen nem szükséges útlevél.