A közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) idén a tavalyi hatalmas megugrás után visszaesnek Közép- és Kelet-Európában a globális makrogazdasági háttér miatt, de a strukturális tényezők magas szinten fogják tartani az FDI-beáramlást a régióba – derül ki a londoni gazdaságkutató és tanácsadást végző vállalat, a Capital Economics jelentéséből.

Trade Threat Spurs Gupta to Spend More on European Steel Plant,
Workers prepare rolled steel slab coils for shipping at the Liberty Steel plant in Galati, Romania, on Tuesday, Dec. 3, 2019. British tycoon Sanjeev Guptas Liberty Steel plans to weather the trade war threat to its steel business by pumping money into the European plants it recently bought from ArcelorMittal. Photographer: Ioana Epure/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A Lengyelországba, Csehországba, Magyarországra és Romániába irányuló FDI beáramlása 2021 és 2022 harmadik negyedéve között csaknem megduplázódott, 24 milliárd euróról 45 milliárd euróra ugrott. Ezzel a regionális 3,5 százalékára emelkedett, amely 2007 óta a legmagasabb érték.

A térségbe irányuló külföldi beruházások megugrására több lehetséges magyarázat is van. Az első szerint ez a ciklikus fellendülést tükrözi a koronavírus-járvány okozta visszaesést követően. Ez ugyan lehetséges, csakhogy az FDI nem omlott össze 2020-ban, majd a tavalyi fellendülés sokkal erősebb volt, mint amire számítani lehetett. A Capital Economics elemzői egy másik okkal, a strukturális tényezőkkel magyarázzák a folyamatot.

Ugyanis a járványt megelőző években már nőttek a magasabb technológiai színvonalú feldolgozóipari beruházások, ahogy a közép- és kelet-európai országok feljebb léptek az értékláncban.

Az ipar új területein nőtt a termelési kapacitás, és Lengyelország mára a világ egyik legnagyobb lítiumion-akkumulátor exportőre lett. A világjárvány pedig felgyorsította ezeket a tendenciákat. A globális ellátási láncok megszakadásával a régiót a termelés lokalizációjának haszonélvezőjeként tekintették. 

Az adatok korlátozottak, de a legfrissebb, 2021-re vonatkozó adatok azt mutatják, hogy Lengyelországban rekordszámú zöldmezős közvetlen külföldi tőkebefektetési projektet, valamint nagy mennyiségű közvetlen tőkebefektetést regisztráltak egy sor olyan ágazatban, ahol 2015–19 között nagyon kevés beruházás történt. 

Mindez a fajlagos munkaerőköltségek ugrásszerű növekedése és a versenyképesség csökkenése ellenére következett be. 

A növekedési kilátások romlása és a globális monetáris szigorítás következtében a régióba irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetések idén valószínűleg visszaesnek, de a strukturális tényezők 

továbbra is magas szinten fogják tartani az FDI-beáramlást a régióba,

ami növeli a térség középtávú növekedési kilátásait – összegezték az elemzésben.