Kínában lassabban, de továbbra is csökkent a kiskereskedelmi forgalom decemberben, mérséklődött az ipari termelés növekedése és a – ismerteti kedden közzétett jelentésében a kínai statisztikai hivatal.

Kína gazdaság kiskereskedelem ipar
Fotó: Shutterstock

Nem csupán a GDP-bővülés lassulása miatt kell aggódnia Kínának. Az ottani kiskereskedelmi forgalom immár harmadik hónapja mutatott visszaesést decemberben, igaz, a csökkenés üteme lassult. A kiskereskedelmi forgalom visszaesése 1,8 százalékra lassult éves összevetésben a novemberi 5,9 százalékos csökkenés után. Elemzők nagyobb, 8,6 százalékos decemberi kiskereskedelmi forgalomesésre számítottak.

Ugyancsak kedden ismertették, hogy a kínai ipari termelés 1,3 százalékkal nőtt decemberben, ami lassulás a novemberi 2,2 százalékos bővülés után, de meghaladta az elemzői várakozások átlagában szerepelt 0,2 százalékos növekedést.

Kína kiskereskedelmi forgalma 0,2 százalékkal csökkent, az ipari termelése 3,6 százalékkal nőtt tavaly.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint decemberben 5,5 százalékra esett a munkanélküliség az egy hónappal korábbi 5,7-ről. Elemzők emelkedő rátára, 6 százalékra számítottak decemberre.

Ilyen évtizedek óta nem volt: csökkenésnek indult Kína népessége

Nem sok jót jelent egy olyan országban, ahol a lakásépítés adja a belső kereslet oroszlánrészét. Ráadásul az évek óta gyengélkedik.