BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre súlyosabb a gyógyszerhiány Szerbiában: hiánycikk lett a gyerekeknek adható antibiotikum

Fennakadások tapasztalhatók a gyógyszerek beszerzésében, gyártásában és forgalmazásában.

Hiány alakult ki Szerbiában a gyerekeknek adható antibiotikum-készítményekből közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfőn. A hiány egyik oka, hogy a légúti fertőzések terjedése miatt megnőtt a gyógyszerek iránti kereslet, a másik oka pedig az, hogy a világpiac alakulása miatt fennakadások tapasztalhatók a beszerzésben, a gyártásban és a forgalmazásban.

Getting Vaccinated
Fotó: Getty Images

A behozatali gyógyszerek mellett azonban a Szerbiában gyártott szirupok beszerzésével is gond van. Az országban két vállalat gyárt penicillinszirupot gyermekek számára, ám az egyik gyárban decemberben meghibásodott egy alkatrész, és a hónap végéig nem tud folytatódni az előállítás, a másik gyár pedig nem tudja egyedül fedezni a szükséges mennyiséget. 

Gondot okoz továbbá az RTS szerint, hogy a hiány hírére az emberek elkezdtek készleteket felhalmozni, ezzel is növelve a gyógyszerínséget. A szerbiai egészségbiztosítási alap igazgatója szerint hamarosan újra elérhetők lesznek a gyógyszerek, ám mindenképpen drágulásra kell számítani.

A szerbiai közszolgálati televízió arra is emlékeztetett, hogy a hiány nem csak Szerbiára jellemző, Európa több országában is általános gyógyszerhiány tapasztalható.

Egyre több országra átragad a kínai gyógyszerpánik

Egyre több országban terjed a gyógyszerpánik, Kínában olyan hiány van megfázás elleni szerekből és fájdalomcsillapítókból, hogy külföldről kénytelenek ismerősökön keresztül beszerezni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.