A brit gazdaság majdnem olyan mértékben zsugorodik majd az idén, mint az orosz, mert az életszínvonal jelentős romlása negatív hatással lesz az aktivitásra. A Goldman Sachs legfrissebb előrejelzése szerint a reál-GDP 1,2 százalékkal csökken majd, ami messze alulmúlja a tizenegy legnagyobb ipari ország teljesítményét. A növekedés jövőre is csak 0,9 százalék lesz.

Inflation Reaches 40-Year High At 10.1% CARDIFF, WALES - OCTOBER 19: A woman shops in a greengrocers in Cardiff Market on October 19, 2022 in Cardiff, United Kingdom. The Office for National Statistics (ONS) said the consumer prices index (CPI) measure rose from an annual rate of 9.9% in August to match the recent 40-year high of 10.1% seen in July. The largest contributing factor being the rise in food costs. (Photo by Matthew Horwood/Getty Images)
Négy évtizedes csúcson az  
Fotó: Matthew Horwood


A CNBC beszámolója szerint ezzel az Egyesült Királyság – a világ ötödik legnagyobb gazdasága – alig előzi majd meg Oroszországot, ahol az amerikai bank előrejelzése szerint 1,3 százalékos visszaesés várható az ukrajnai háború és az amiatt bevezetett nyugati szankciók hatására. Az orosz gazdaság azonban 2024-ben már 1,8 százalékkal bővül a Goldman Sachs szerint – kétszer nagyobb mértékben a britnél.
Ami az Egyesült Államokat illeti, a Goldman Sachs az idén 1, jövőre 1,1 százalékos növekedésre számít. A tizenegy legnagyobb gazdaság közül Oroszország és az Egyesült Királyság után Németország nyújtja majd a legrosszabb teljesítményt, a az idén várhatóan 0,6 százalékkal zsugorodik, jövőre pedig 1,4 százalékkal bővül.
Az amerikai bank pesszimistább a brit gazdaságot illetően, mint a piaci konszenzus, amely az idén 0,5 százalékos visszaesésre, jövőre pedig 1,1 százalékos bővülésre számít. Arra azonban korábban már a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság a következő években 

messze elmarad a növekedésben a többi fejlett ipari állam mögött, annak ellenére, hogy ugyanazokkal a makrogazdasági nehézségekkel kell megbirkóznia, mint a többieknek.

Workers in a steel factory, ipari termelés, befektetés,
Az életszínvonal romlása negatív hatással van a gazdasági aktivitásra is. 
Fotó: Getty Images

Jan Hatzius, a Goldman Sachs vezető közgazdásza és csapata szerint az eurózóna és az Egyesült Királyság már recesszióban van, „a háztartások energiaszámláinak sokkal nagyobb és elhúzódóbb növekedése” miatt az infláció mindkettőben magasabb csúcsokban fog tetőzni, mint máshol. „A magas infláció pedig nyomást helyez a reáljövedelmekre, a fogyasztásra és az ipari termelésre” – írták. Arra számítanak, hogy a reáljövedelem az eurózónában az első negyedévben 1,5 százalékkal, az Egyesült Királyságban a második negyedév végéig 3 százalékkal csökken majd, mielőtt az év második felében növekedni kezd. A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő független szervezet, az Office for Budget Responsibility (OBR) is felhívta korábban a figyelmet arra, hogy az életszínvonal soha nem látott mértékben visszaeshet az országban. Novemberi előrejelzésük sokkal pesszimistább, eszerint a háztartások rendelkezésre álló reáljövedelme – az életszínvonal mérőszáma – 2022–2023-ban 4,3 százalékkal esik vissza.
Az Egyesült Királyság helyzetét azonban nem csupán az ukrajnai háború, a globális ellátási láncok zavarai és a koronavírus-járvány utóhatásai nehezítik, mint a többi fejlett ipari állam esetében. További nehézségeket okoz a Brexit is, amelynek következtében visszaesett a külkereskedelmi forgalom, nehezebbé vált a az Európai Unióval, míg az újonnan kötött kétoldalú egyezmények nagyrészt csak a status quót tartották fenn.

Az infláció hajtotta a karácsonyi élelmiszer-eladási rekordot

A brit élelmiszerboltok eladása 9,4 százalékkal, rekordot jelentő 12,8 milliárd fontra (egy font 448,5 forint) ugrott a karácsony előtti négy héten, de a növekedést az infláció hajtotta, nem pedig a mennyiség – jelentette a Kantar piackutató. Az utóbbi ugyanis éves összevetésben 1 százalékkal csökkent, ami jól mutatja, milyen nehézségekkel szembesülnek a fogyasztók a megélhetési válság miatt. Az élelmiszerár-infláció 14,4 százalékra lassult decemberben a novemberi 14,6 százalékról, leginkább a tej, a kutyatáp és a mirelit burgonyatermékek drágultak.