A brit közalkalmazottak a decemberi–januári sztrájkhullámmal próbálnak az inflációt követő béremelést kiharcolni, jövőre azonban várhatóan még rosszabb lesz az anyagi helyzetük. A PwC jelentése szerint ugyanis egy átlagos brit munkavállaló fizetése az inflációt számításba véve a 2006-os szintre csúszik vissza 2023-ban.

Thousands of ambulance workers go on strike in United Kingdom and Wales LONDON, UNITED KINGDOM - DECEMBER 21: Thousands of ambulance personnel go on strike to the salary increase and disagreement in working conditions in London, United Kingdom on December 21, 2022. In United Kingdom, where inflation exceeds 10 percent on an annual basis, the unions, which rejected the government's offer of a 4 percent salary increase for ambulance workers, started a strike. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Másfél millió munkaóra esik ki decemberben a sztrájkok miatt. 
Fotó: Rasid Necati Aslim / AFP


A tanácsadó cég becslése szerint a brit reálbérek az idén három, jövőre további két százalékkal csökkennek, miközben az országot az elmúlt évtizedek legsúlyosabb megélhetési válsága sújtja, rohamosan emelkednek az élelmiszer- és energiaárak, az pedig két számjegyű. „2022 nyilvánvalóan nagy kihívást jelentő év volt a brit gazdaság számára, és nem meglepő, hogy a hatások még jövőre is érződni fognak” – idézte a CNN Barret Kupeliant, a PwC vezető közgazdászát. 
A cég jelentése azonban némi reménnyel is szolgált. A bérek értékállóságának csökkenése ellenére előrejelzésük szerint akár több mint háromszázezer ember is beléphet jövőre a munkaerőpiacra, ami csökkenti az inaktívak arányát, és enyhíti a munkaerőhiányt. 

A PwC szerint ugyanakkor az Egyesült Királyságba irányuló bevándorlás növekedése közvetlenül 19 milliárd fonttal járulhatna hozzá a gazdasághoz, egy százalékkal növelve a növekedését, „még akkor is, ha a gazdaság egésze zsugorodik”.

(Egy font 454,85 forint.)
A gazdaság zsugorodása ellenére ugyanis az Egyesült Királyság vonzó célpont marad a külföldi munkavállalók számára, emlékeztetett közleményében Jake Finney, a cég másik közgazdásza. Az idén rekordot jelentő 1,1, millió bevándorló érkezett a szigetországba, amelyből 140 ezer volt a különleges engedéllyel beengedett ukrán, afgán és hongkongi. Az újonnan érkezettek magas száma ellenére az Egyesült Királyság elmaradt a többi fejlett ipari országtól a foglalkoztatási helyzet pandémia utáni helyreállításában. Az idén rekordszámú, 1,3 millió betöltetlen állás volt, és ez novemberre is csak alig esett 1,2 millió alá. A munkaerőhiány különösen akut a vendéglátásban, a kiskereskedelemben és az agrárágazatokban.

Demonstration in London in support of health workers' strike held in UK LONDON, UNITED KINGDOM - DECEMBER 20: People march to 10 Downing Street after they gathered outside the University College London hospital in order to support the strikes launched by healthcare professionals demanding a reasonable wage increase in the face of rising inflation and high cost of living in UK, on December 20, 2022 in London, United Kingdom. RaĹźid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by RaĹźid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A közalkalmazottak az inflációt követő béremelést követelnek. 
Fotó: Raayid Necati Aslim / AFP


A lordok házának gazdasági bizottsága a héten publikálta kutatásának eredményét, amely szerint a korai nyugdíjba vonulások okozták a leginkább a munkaerő zsugorodását. Emellett azonban fontos szerepet játszottak benne a tartós betegségek, az uniós bevándorlók számának csökkenése a Brexit után, valamint a népesség elöregedése is. „Az inaktivitás növekedése komoly kihívások elé állítja az Egyesült Királyság gazdaságát. A munkaerőhiány súlyosbítja a jelenlegi inflációs kihívást; rövid távon károsítja a növekedést; és csökkenti a közszolgáltatások finanszírozására rendelkezésre álló bevételeket, miközben az e szolgáltatások iránti kereslet tovább nő" – összegezte az eredményt a bizottság.
Kupelian szerint reménysugarat jelent az ország számára az is, hogy az brit infláció valószínűleg októberben érte el a csúcspontját, és a következő két évben fokozatosan kezd visszatérni a jegybank két százalékos célértékéhez.