Hétfőn este kezdetét veszi a 2023-as davosi Világgazdasági Fórum (WEF). Az eseményre az orosz–ukrán háború miatt Oroszország nem kapott meghívást.

Davos,,Switzerland,-,October,31,,2021:,Building,Of,The,Davos
Davos Világgazdasági Fórum WEF
Hétfőn kezdetét veszi az idei davosi Világgazdasági Fórum.
Fotó: Shutterstock

Több mint 100 ország képviselői, köztük több mint 50 állam- és kormányfő a világot sújtó élelmiszer-, energia- és egyéb válságok megoldásának módjait vitatják meg Davosban. Az 53. találkozónak a biztonságtól a környezetig terjedő kérdéseket felölelő megbeszéléseit az „Együttműködés a megosztott világban” téma fogja össze.

A fórum előestéjén közzétett, globális kockázatokról szóló WEF-jelentés szerint a következő két évben a fő veszély a megélhetési költségek növekedésének válsága lesz. A második helyen a természeti katasztrófák és szélsőséges időjárási események, a harmadik helyen a geogazdasági konfrontáció áll.

Összességében több mint 2700 résztvevő érkezése várható Davosba, köztük 116 milliárdosé, ami 40 százalékkal több, mint 10 évvel ezelőtt.

Indiát 13 milliárdos képviseli majd, köztük Gautam Adani szénmágnás, akinek a vagyona tavaly 44 milliárd dollárral gyarapodott, az Egyesült Államokat pedig 33 küldött. Az eseményen 18 milliárdos vesz részt európai országokból.

A davosi fórum január 20-ig tart.

Megjósolta Magyarország jövőjét a davosi globális elit, de valamit nagyon elnéztek

A híres-hírhedt Világgazdasági Fórum a bolygót leginkább fenyegető kockázatokról szóló 2023-as jelentése nem sok jót ígér a következő évekre. Csakhogy úgy tűnik, van benne egy vaskos hiba.