Az elmúlt hetekben gyakran kerültek be a híradásokba az Egyesült Államokat sújtó időjárási szélsőségek. Szilveszter éjjel hatalmas mennyiségű eső zúdult a Kalifornia államban található San Franciscóra. Egyetlen éjszaka leforgása alatt több csapadék hullott a városra, mint amennyi egész decemberben szokott. A szélsőséges időjárás napokig folytatódott.

San Francisco város árvíz esőzés
San Franciscóra rendkívüli mennyiségű csapadék zúdult január elején.
Fotó: Josh Edelson / AFP

Képek és videók tömkelege készült arról, hogy az utcákon hömpölyög a víz. Nem csupán az anyagi kár jelentős, a katasztrófa áldozatokat is szedett.

Történt mindez egy olyan időszakban, amikor Kalifornia állam az elmúlt évszázadok legnagyobb aszályának kellős közepén van. A szakértők egyértelműen az éghajlatváltozás számlájára írják a szélsőséges esőzéseket. A globális felmelegedés hatására az intenzív csapadékmennyiséggel járó viharok száma 2100-ra csaknem megduplázódhat a jelenlegihez képest. Erre pedig a városoknak is fel kell készülniük, hogy elkerüljék a lezúduló hatalmas vízmennyiség által okozott féktelen pusztítást – számolt be róla a Fast Company cikke.

Becslések szerint az újévi vihar több milliárd liternyi vizet zúdított Kaliforniára. Rossz hír, hogy ennek döntő részét a nagy szárazság ellenére sem sikerül felfogni későbbi felhasználásra. Ezt a problémát a tengerszint emelkedése és a süllyedő földterület tovább súlyosbíthatja. Egy jobb várostervezés azonban nagyot segítene a helyzetet. Erre vannak is jó megoldások a nagyvilágból.

Európa és Ázsia is beveti az innovációt

Koppenhágában az egyik nagy városi parkban víztározókat alakítanak ki az ilyen helyzetekre. Ezek olyan területek, amelyeket a lakosság is használhat, amikor nem esik az eső. Az így felfogott extra vízmennyiséget egy újonnan megépített csatorna a város tavaiba vezeti majd. Több utcában is árterületként funkcionáló kerteket ültetnek, amelyek segítenek a vizet felszívni, ezáltal a csatornákat tehermentesíteni. Egyes városrészekben ezek a süllyesztett kertek az esővíz tárolására is szolgálnak.

Rotterdamban egy süllyesztett kosárlabdapálya áll rendelkezésre hasonló céllal, amely csaknem 1,9 millió liter víz tárolására képes.

Bangkokban a közelmúltban egy olyan park épült, amelyet lejtőként terveztek, és nagy, föld alatti tartályokba képes vezetni a vizet.

A városi környezetben rengeteg a háztető, sok a burkolt, lebetonozott terület, és ezek eltakarják a földet és a növényzetet, amelyek korábban szivacsként funkcionáltak

– nyilatkozta Michael Kiparsky, a Kaliforniai Berkeley Egyetem Wheeler Vízügyi Intézetének igazgatója.

A szakember szerint a zöldtetők, az esőkertek és egyéb hasonló kezdeményezések segíthetnek a víz lassításában, és elkezdhetik visszafordítani a hidrológiai körforgásban bekövetkezett hatalmas mértékű kedvezőtlen változásokat. A megközelítést szivacsvárosmodellnek is szokták hívni.

A tengerentúli városok is mérsékelnék az esőzés okozta károkat

Geeti Silwal, a Perkins&Will várostervezési igazgatója úgy gondolja, hogy a zöldinfrastruktúra sok új fejlesztésnél fog alapfelszereltséggé válni a jövőben.

A vállalat egyik Palo Altó-i projektjének keretében egy patakot betoncsatornába ágyaztak, és a cég olyan terven dolgozik, amely visszaadja a patak természetes állapotát, nagyobb területet és több lehetőséget teremtve a víznek a talajba szivárgáshoz.

Jó néhány projekt zajlott a tengerentúlon, amelyeknek a hasznosulása már jól látható. New Yorkban, amikor az Ida hurrikán és a Henri trópusi vihar esőzései elárasztottak több alagsori lakást, az a sajtóban megjelent fotókon is észrevehető volt, hogy az egyik lakóház előtti terület száraz maradt. A vizet felszívni képes, vízáteresztő burkolatból épített élő utca, valamint az épület körüli esőkertek ugyanis segítettek megelőzni az áradást.

The,Calm,Shore,Along,The,Lake,With,A,Concrete,Drainage, The calm shore along the lake with a concrete drainage pipe.
Fotó: Shutterstock

A szóban forgó épületet tervező építészek egy 2021-ben készült jelentésükben megosztottak egy ábrát arról, hogyan lehetne egy járdával borított kereszteződést hasonló elvek alapján átalakítani. A parkolóból szerintük park lehetne, a kerékpársávokat esőkertek szegélyezhetnék, az utcát pedig fákkal lehetne szegélyezni, amelyek a gyökereiken keresztül nagy mennyiségű vizet képesek felszívni.

A nemrég katasztrófa sújtotta San Franciscóban is több zöldinfrastruktúra-projekt megvalósult az elmúlt időszakban. A híres Sunset Boulevard 14 háztömbje mentén esőkerteket telepítettek, hogy ezek segítségével fogják fel az útról lefolyó vizet. A Holloway Avenue nyolc háztömbjének van vízáteresztő burkolata és biorétegei (vízgyűjtésre tervezett járdaszegély-ültetők).

A zöldinfrastruktúrának kiemelt szerepe van abban, hogy San Francisco alkalmazkodni tudjon a klímaváltozáshoz

– ismertette Joseph Sweiss, a Városi Közüzemi Bizottság szóvivője.

Sweiss úgy véli, hogy a zöldinfrastrukturális megoldások rugalmasak, additívak, idővel módosíthatók és adaptálhatók aszerint, ahogy az éghajlat is folyamatosan változik.

Hozzátette, hogy a csatornafejlesztések szintén szerves részét képezik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásnak, ugyanakkor sokkal nagyobb kihívás egy föld alatti csatornát növelni, ha korábban már föld alá vitték és a felszínt beépítették.

A zöldprojektek során felfogott és tárolt vizet később öntözésre és WC-öblítésre is használhatják.

Ugyanakkor a legtöbb városban az új projektek egyelőre kis léptékben történnek.

Jelenleg sok jó kísérleti projektet látunk, sok különféle területen. Ez jó kezdet, hiszen az emberek láthatják, hogy ezek a megoldások működnek

– nyilatkozta Dave Smith, a Water Innovation Services igazgatója, aki három évtizeden át a környezetvédelmi ügynökségnél dolgozott vízügyi kérdésekkel.

Ugyanakkor hozzátette, nagy kihívást jelent az, hogy ezt a szemléletmódot általános eljárássá, szabványokká tegyék és a mindennapok részévé váljanak.

A városi önkormányzatok nemritkán vonakodnak az új megközelítések alkalmazására. Ez nem független a finanszírozási kihívásoktól, hiszen a rendszer megépítése és működtetése is pénzbe kerül. Ez utóbbira épp San Francisco a jó példa, az eső felfogására alkalmas kertek karbantartásával önkénteseket bíztak meg.

Sok a jó megoldás, de az elterjedésük még várat magára

Bár a működő jó példák hatására a jobb csapadékvíz-elvezetésre alkalmas rendszerek egyre népszerűbbé válhatnak a várostervezésnél és az új beruházásoknál, a már meglévő, több kilométer hosszan burkolt és beépített városi területeknél sokkal nehezebb a megvalósítás.

Azonban az sem elhanyagolható, hogy hol lesz a fejlesztés. San Franciscóban és több másik városban is előfordul, hogy egyes épületek árterekben, korábbi vizes élőhelyek környékén vagy akár helyén épültek. Ezekre a területekre a heves esőzések miatt a víz – ha csak ideiglenesen is, de – visszatér.

Drainage,Of,Drainage,Water,From,The,Bottom,Of,The,Dam drainage of drainage water from the bottom of the dam dam or pond through the upper safety overflow water overflow determines the maximum level. lake level with stone paneling and metal railings.
Fotó: Shutterstock

A klímaváltozás nemcsak a szélsőséges esőzések miatt okoz súlyos problémákat, hanem a tengerszint emelkedése miatt is. Ha a magasabb tengerszint elzárja a csatornák egy részét, akkor a nagy mennyiségű csapadékvíztől is nehezebb lesz megszabadulni. Emiatt egyes városrészekben vagy városokban a zöldinfrastruktúra és a hagyományos csatornák javítása sem feltétlenül akadályozza meg az áradásokat a szélsőséges viharok idején.

Könnyen előfordulhat olyan forgatókönyv is, hogy az érintett területeken élő lakosoknak el kell költözniük ezekről a területekről. San Francisco korábban fontolóra vette néhány olyan épület felvásárlását, amelyeket nagy viharok idején többször is elöntött a szennyvíz. Az Egyesült Államokban több városban napirendre került ez a lehetőség, ahol szintén visszatérő problémát okoz a jelenség akár az özönvízszerű esőzések, akár a tengerszint emelkedése miatt.

Az elmúlt 100 év fejlődési mintája az volt, hogy azt feltételeztük, hogy a vizet műszaki megoldásokkal, például gátakkal, szivattyúkkal, tározókkal tudjuk kezelni

– ismertette Thaddeus Pawlowski, a Columbia Egyetem Ellenálló Városok és Tájak Központjának vezetője.

Hozzátette, hogy a klímaváltozás miatt ez lehetetlenné vált. Ez egy nehéz szituáció, mert az emberek egész életét és néha generációk óta a családhoz tartozó lakhelyüket kénytelenek örökre a hátuk mögött hagyni.

Pawlowski szerint a városoknak jobb eszközökre van szükségük ahhoz, hogy támogassák az emberek biztonságosabb helyre költözését. Többek között árvízbiztosítási programok létrehozása és a lakosság hatékonyabb edukálása is indokolt lenne.

A szakértők szerint nem létezik egyetlen, mindig jó megoldás arra, hogy a városok felkészüljenek a gigantikus esőzésekre, ugyanakkor több módszer együttes alkalmazása sokat számíthat a természeti katasztrófák idején.

Fuldoklunk a műanyagban és fogy az időnk a hulladék kezelésére

Évente nagyjából 400 millió tonna műanyagot állítanak elő a földön, ez a szám 2050-re 600 millióra nőhet. A világnak szüksége van arra, hogy az emberiség megoldja a műanyaghulladék kezelését, de csak kevés az áttörés ezen a téren. Egy magyar találmány azonban kiválthatja a környezetkárosító kőolajszármazékot a gazdaságból.