Az Egyesült Királyság rendelkezik Európa legerősebb hadseregével, a szigetországot Oroszország, Franciaország, Olaszország és Németország követi. Az InsiderMonkey értékelése ezt több mindennel magyarázza, például a brit védelmi kiadások a több mint 2 százalékát tették ki. London érdekérvényesítő képessége a legjobb az öreg kontinensen, mivel a brit fegyveres erők 25 katonai bázist üzemeltetnek világszerte, míg a flottájuk két repülőgép-hordozóval is rendelkezik.

A British armed forces instructor holds a Javelin anti-tank system as he speaks with Ukrainian recruits during a five-week combat training course with the UK armed forces near Durrington in southern England on October 11, 2022. - Ukrainian soldiers charge across a plain, brandishing rifles as smoke drifts from an explosion. But the recent recruits are not on the front line back home. They are in Britain, where the army is helping them to learn vital battlefield skills.
London erős flottával rendelkezik, de a szárazföldi ereje sem gyenge. 
Fotó: Daniel Leal / AFP

Oroszország azért került a második helyre, mert veszteségeket szenvedett az orosz–ukrán háborúban, valamint gazdasági képességei kevésbé erősek és nem tart fent sok katonai bázist. A portál emlékeztet rá, hogy ettől függetlenül Moszkva az első a tömegpusztító fegyvereket vizsgálva, valamint az ország méretei, nyersanyagkészletei és lakossága is erősíti helyzetét. Franciaország tíz bázist üzemeltet a világon, valamint a britnél kisebb, de így is tekintélyt parancsoló flottája révén kerülhetett a harmadik helyre.

Magyarország a 21. helyen áll, a portál emlékeztet rá, hogy hazánk jelentős összegeket költ katonai kiadásokra.

A svéd NATO-csatlakozást eddig nem támogató Törökország a hatodik, míg Lengyelország a nyolcadik. Moszkva szövetségese, Belarusz a 25., Ukrajna pedig a nyugati katonai támogatások révén a 13. helyen található. A lista elkészítéséhez figyelembe vették az országok földrajzi adottságait, logisztikai képességeit, a katonai felszerelések mennyiségét és minőségét, valamint a pénzügyi lehetőségeket is.

Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) adati szerint az öreg kontinens katonai kiadásai 2021-ben 231 milliárd dollárt tettek ki, ami 6 százalékos növekedés 2020-hoz képest. 2014 óta az európai országok egyre többet költenek fegyverkezésre, mivel az amerikai vezetés ragaszkodott ahhoz, hogy a többi NATO-tag növelje katonai költségvetését, valamint ekkor került Oroszországhoz a Krím-félsziget is. A tendencia az orosz–ukrán háború kirobbanása miatt tovább folytatódik, az EDA előrejelzései szerint a védelmi kiadások 2025-re 76 milliárd dollárral haladják meg a 2021-es értéket.

Tavaly júniusban a német törvényhozás jóváhagyta egy több mint 100 milliárd dolláros védelmi alap létrehozását, hogy Berlin újjáépítse haderejét, ennek keretében például F-35-ös vadászgépeket vásárol az Egyesült Államoktól. Az Airbus német részlege és a francia Dassault Aviation pedig közös programot indított, hogy saját gyártmányú vadászgépeket építsen, a tervek szerint az első modell 2035-ben állhat majd szolgálatba. Nagy-Britannia, Olaszország és Japán is összefogott, hogy a Global Combat Air Programme nevű projekt keretében egy új generációs harci repülőgépet fejlesszenek ki.

A cseh, a lengyel és a finn hadiipar a háború kitörése óta rekordmennyiségű lőszert, kézi lőfegyvert és különböző katonai felszereléseket termelt, amelyek nagy része Ukrajnában lesz felhasználva. Magyarországon is egyre több projekt indul el, hogy a nagy múlttal rendelkező hazai fegyvergyártás feléledjen: a kézifegyverek és a helikopter-alkatrészek gyártása már megkezdődött, de hamarosan páncélozott járműveket, valamint lőszert és robbanóanyagot is elő tud majd állítani Magyarország, amelynek a nulláról indult hadiiparát fél évtized alatt sikerült felépíteni.

Európa 25 legerősebb országának listája:

25. Belarusz
24. Szlovákia
23. Szerbia
22. Bulgária
21. MAGYARORSZÁG
20. Belgium
19. Finnország
18. Csehország
17. Románia
16. Dánia
15. Portugália
14. Görögország
13. Ukrajna
12. Svájc
11. Norvégia
10. Svédország
9. Hollandia
8. Lengyelország
7. Spanyolország
6. Törökország
5. Németország
4. Olaszország
3. Franciaország
2. Oroszország
1. Egyesült Királyság

A háború átalakítja a hadiipari modellt – jön a „szupermarket”-effektus

Az ukrajnai helyzet miatt átalakult a hadiipar működési modellje. A vállalatok a megrendelések folyamatos növekedésére számítanak, így már előzetes rendelés nélkül is gyártanak fegyvereket, hadiipari eszközöket. A helyzet radikálisan megváltozott a háború előtti állapothoz képest, felerősödött a globális fegyverkezési verseny, az európai országok is beszálltak Kína, az  Egyesült Államok és a hagyományosan nagy fegyvervásárló közel-keleti országok közé.