Pár éven belül modern, amerikai repülőgépekkel bővül ki Németország légiflottája, emellett pedig a teljes haderő komoly fejlesztés előtt áll. Európán végigsöpör a fegyverkezési hullám, amely a régió hadiiparát is berobbantotta – írta a Bloomberg.

F-35 Aircrafts Were Relocated By The Kingdom Of The Netherlands To The Republic Of Bulgaria
Fotó: Georgi Paleykov / AFP

A németek 2026-ban kapják meg az Egyesült Államoktól rendelt F-35-ös repülőgépek első tételét, bár kiképzési céllal az Egyesült Államokban maradnak, hogy korszerűbb légvédelmi képzéseket alakítsanak ki a pilóták számára. Az ütemterv szerint a kiképzés befejezésével az elöregedő Tornado modelleket 2030-ban fogják leszerelni.

A 35 darab vadászgép megrendelése közel tízmilliárd euróba kerül, és részét képezi annak a kezdeményezésnek, hogy az ország modernizálja a hadseregét.

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után sok uniós tagállam ráeszmélt, hogy az utóbbi években jócskán elhanyagolták a hadi fejlesztéseket. Németország nem sokkal a konfliktus kitörése után százmilliárd euróra növelte a katonai büdzséjét, és most kapkodva próbálja újraépíteni a hadseregét.

Ez a trend nem csak a németeknél tapasztalható. Mivel egy ilyen méretű európai konfliktust sokan lehetetlennek tartottak, most több év fejlesztését kell bepótolni, részben amerikai segítséggel, azonban a régiós hadiipar is erősen megnövekedett. Ukrajna a háború kezdete óta hatalmas mennyiségű fegyverszállítmányt kapott a Nyugattól, ami főleg régebbi felszerelésekből állt, ám a kiürülő raktárakat valahogyan fel kell tölteni, és az ellátást sem szabad megszakítani.

Az Airbus SE német részlege és a francia Dassault Aviation SA közös programot indított, hogy saját gyártmányú vadászgépeket építsen, a tervek szerint az első modell 2035-ben állhat majd szolgálatba. Nagy-Britannia, Olaszország és Japán is összefogott, hogy egy Global Combat Air Programme nevű projektben dolgozzon együtt. A cél egy új generációs harci repülőgép kifejlesztése.

Míg az ultramodern katonai járművek kapják a legtöbb figyelmet, nem szabad megfeledkezni a „hétköznapibb” fegyverekről sem, amelyeknek Kelet-Európában gyakorlatilag forradalmuk van. A cseh, lengyel és finn hadiipar a háború kitörése óta rekordmennyiségű lőszert, kézi lőfegyvert és különböző katonai felszereléseket termelt, amelyek nagy része Ukrajnában lesz felhasználva. Magyarországon is egyre több projekt indul el, hogy a nagy múlttal rendelkező hazai fegyvergyártás feléledjen.