Az elbocsátások száma decemberben 43 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban, a munkanélküli-segély iránti új kérelmeket benyújtó amerikaiak száma pedig három hónapos mélypontra esett a múlt héten – közölte a munkaügyi minisztérium. Az állami munkanélküli-segélyek iránti első kérelmek száma 19 ezerrel, 204 ezerre mérséklődött a december 31-én véget ért héten, ami a legalacsonyabb szint szeptember vége óta. 

Unemployed Tired or stressed businessman sitting on the walkway after work Stressed businessman concept Unemployed Tired or stressed businessman sitting on the walkway after work Stressed businessman concept
Fotó: Getty Images

A Reuters által megkérdezett közgazdászok korábban 225 ezer kérelmet jósoltak.

A tárca arról számolt be, hogy november végén 10,46 millió szabad álláshely volt, vagyis egy munkanélkülire 1,74 állás jutott. A közgazdászok azzal magyarázzák a kedvező adatokat, hogy a munkaerő iránt még mindig erős a kereslet, így az elbocsátott alkalmazottak könnyedén új állást tudtak találni. Szerintük a vállalatok elsősorban lassítják a munkaerő-felvételt, és csak utána kezdenek elbocsátásokba.

A karriertanácsadással foglalkozó amerikai vállalat, a Challenger, Gray & Christmas jelentése szerint az amerikai munkáltatók 43 651 munkahely leépítését jelentették be decemberben, ami 43 százalékos csökkenés novemberhez képest. Ez volt a második legnagyobb havi bejelentett létszám tavaly. A 2022-es év egészét tekintve a leépítések 13 százalékkal több, 363 824 munkahelyet érintettek. Ez még mindig a második legalacsonyabb regisztrált éves összérték volt 1993 óta.

A Wall Street főbb indexei csütörtökön csökkenéssel nyitottak, mivel az erős munkaerőpiaci adatok után a befektetők amiatt aggódnak, hogy a Fed a vártnál hosszabb ideig emelheti a kamatlábakat. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,23 százalékkal, 33 191 pontra esett nyitáskor. Az S&P 500-as mutatója 0,34 százalékkal, 3839 ponton nyitott, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,65 százalékkal, 10 390 pontra zuhant a nyitáskor.

Nem áll le az Amazon: ezrével küldik ki a felmondóleveleket

Nincs megállás az Amazonnál, a korábban bejelentetteken túl újabb ezreket kell elbocsátania ahhoz, hogy nyereséges maradhasson. A kirúgottak száma 18 ezerre nőtt. A mindennapi élet helyreállásával a cégóriás szolgáltatásaira kisebb lett az igény, így a fölösleges kapacitások a profit helyett már veszteséget okoztak.